Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Pri jedení týchto SIEDMICH potravín buďte opatrní, môžu vás zabiť: Tú poslednú máte určite doma aj vy!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Getty Images)

BRISBANE - Odborníci zostavili rebríček potravín, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie alebo smrť v prípade, ak s nimi zaobchádzate nesprávne alebo ich pred konzumáciou nedostatočne tepelne upravíte. S niektorými z nich sa na Slovensku stretávame zriedkavo, ale nájdete tam aj také, ktoré sú bežne dostupné v supermarketoch alebo si ich dokonca dokážete dopestovať.

Bezpečná manipulácia s potravinami a ich príprava sú kľúčové pre zaistenie ich bezpečnosti a je úplne jedno, či ide o bežný domáci produkt alebo exotiku. Existuje totiž množstvo druhov potravín, ktoré si vyžadujú odborný prístup a precíznosť, aby sa dali konzumovať bez rizika vážneho ochorenia, alebo aby v najhoršom prípade nespôsobili smrť. Odborníci z Austrálskeho inštitútu pre bezpečnosť potravín vybrali sedem najnebezpečnejších potravín na svete, pri ktorých by ste mali byť obzvlášť opatrní.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Fugu

Fugu je japonský výraz pre morské ryby, ktoré môžu byť smrteľne jedovaté. Vaječníky, črevá a pečeň fugu obsahujú tetrodotoxín, neurotoxín, ktorý je až 1200-krát nebezpečnejší ako kyanid. Smrteľná dávka tetrodotoxínu je menšia ako špendlíková hlavička a jedna ryba má dostatok jedu na zabitie 30 ľudí. Pri nesprávnej príprave môže konzumácia fugu paralyzovať motorické nervy a spôsobiť smrteľnú zástavu dýchania. Japonskí kuchári musia absolvovať dlhoročný výcvik, aby získali licenciu na prípravu tohto jedla, a preto je aj drahé. Za jednu porciu zaplatíte zhruba 122 eur. Napriek týmto opatreniam zomiera každoročne mnoho ľudí v dôsledku nesprávnej prípravy fugu. Japoncov to však neodrádza a ročne ho skonzumujú približne 10 000 ton.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Ovocie Ackee

Ackee je národné ovocie Jamajky. Jesť ho je ale dosť nebezpečná hra. Ak je nezrelé, obsahuje jed hypoglycín. Preto musí úplne dozrieť. Je potrebné nechať ho prirodzene sa otvoriť na strome a až potom sa dá bezpečne jesť. Plod nikdy neotvárajte, musí sa otvoriť sám a jedzte len krémovú mäsitú dužinu okolo semien. Nikdy nejedzte ružovú dužinu alebo čierne semená, ktoré sú veľmi jedovaté. Nesprávna príprava plodov ackee môže spôsobiť vážne ochorenie, známe aj ako „jamajská choroba zvracania“. Vyústiť môže do kómy alebo smrti. Zdá sa však, že Jamajčanom to nevadí a ich národným jedlom je práve ackee so slanou rybou.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

3. San-nakdži

San-nakdži je kórejské jedlo pripravené zo živých chápadiel malých chobotníc. Tie sa nakrájajú na kúsky, ochutia a ihneď podávajú. Kulinárski odvážlivci jedia chápadlá, kým sa ešte krútia na tanieri, čo je veľmi nebezpečné. Prísavky, ktoré sú na nich umiestnené, totiž dokážu vykonávať saciu činnosť aj po odrezaní chápadiel. Preto ich treba rozhrýzť skôr, ako sa prilepia na podnebie v ústach. Ak by ste to neurobili, chápadlá sa môžu prilepiť na ústa a hrdlo a spôsobiť udusenie. Podľa magazínu Food&Wine zomrie každoročne na následky konzumácie (alebo pokusu o konzumáciu) san-nakdži šesť ľudí.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Baza

Baza sa bežne používa na prípravu džemov, vín, čajov, sirupov a výživových doplnkov. Na konzumáciu je však dobrá iba vtedy, ak je úplne zrelá a správne tepelne spracovaná. Listy, vetvičky a semená bazy čiernej totiž obsahujú potenciálne smrteľné množstvo glykozidu produkujúceho kyanid. Ak sa plody správne necedia alebo nie sú dostatočne zrelé, spôsobujú nevoľnosť, zvracanie a silnú hnačku. Ak si dáte iba pohár nesprávne pripravenej šťavy z bazy, vína alebo čaju, riskujete ochorenie. Museli by ste však vypiť až päť pohárov, aby ste boli v ohrození života.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Rebarbora

Rebarbora je obľúbená v džemoch a koláčoch, a preto si vyslúžila prezývku „koláčová rastlina“. Má však aj svoju temnú stránku. Jej listy by sa nemali používať pri pečení alebo varení, lebo obsahujú kyselinu šťaveľovú. Konzumácia jej príliš veľkého množstva môže byť smrteľná, ale museli by ste zjesť približne 11 kilogramov rebarborových listov, aby išlo o „smrť pri stole.“ V malých množstvách v nesprávne pripravených potravinách však môže spôsobiť mnoho nepríjemných príznakov, ako je pocit pálenia v ústach a hrdle, nevoľnosť, hnačka, bolesť očí, ťažkosti s dýchaním a tmavočervený moč. Vážnejšie je, že kyselina šťaveľová môže podporiť vznik obličkových kameňov.

6. Maniok jedlý

Maniok je tropická koreňová plodina podobná taro a batátom. Často sa používa na výrobu pudingu, džúsov, koláčov a čipsov. Avšak jej listy a korene môžu produkovať smrteľne nebezpečný kyanid. Aby ste zabránilo otrave, maniok musíte pred konzervovaním, konzumáciou alebo podávaním riadne uvariť. Táto rastlina má dva hlavné druhy: sladký a horký. Sladký maniok si vyžaduje len varenie, aby sa obsah kyanidu znížil na netoxickú úroveň, ale horký maniok obsahuje viac toxínov a pred konzumáciou je potrebné ho nastrúhať, namočiť a riadne uvariť.

Pri jedení týchto SIEDMICH
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

7. Červená fazuľa

Červená fazuľa je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Lenže v surovej alebo nedostatočne tepelne upravenej forme obsahuje vysoké množstvo fytohemaglutinínu, čiže toxickej odrody lektínu. Táto látka môže poškodiť črevnú stenu a zabrániť správnemu vstrebávaniu živín. Príznaky otravy sa prejavujú hnačkou, bolesťami brucha, hlavy a zvracaním. Sušená červená fazuľa musí byť pred tepelným spracovaním niekoľko hodín namočená vo vode a je potrebné ju variť aspoň desať minút, až potom je bezpečná.

Viac o téme: PotravinyBazaFazuľaRebarboraFuguManiokAckee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu