Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Útoky medveďov na ľudí stúpajú aj vo svete: Táto krajina prišla s inovatívnym riešením, čítajte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOJAMA – Zdá sa, že situácia s medveďmi nie je alarmujúca len na Slovensku, ale aj v iných častiach sveta. Jedna krajina sa preto rozhodla zaviesť systém umelej inteligencie, ktorý bude varovať pred medveďmi a zároveň sledovať ich aktivitu.

Za posledný rok došlo v Japonsku k alarmujúcemu nárastu útokov medveďov na ľudí, čo spôsobilo znepokojenie úradov. Podľa japonského ministerstva životného prostredia zažilo útoky medveďov v roku 2023 viac ako 200 ľudí, čo prekonalo počet 158 ​​hlásených prípadov v roku 2020. Hoci sú medvede známe tým, že obývajú severné časti Japonska, ich prienik do oblastí obývaných ľuďmi odborníci pripisujú zmenám klímy či starnutiu obyvateľstva.

V dôsledku vážnej situácie sa Japonsko teraz pripravuje na testovanie systému umelej inteligencie, ktorý bude varovať pred medveďmi a zároveň sledovať ich aktivitu. V prefektúre Tojama v strednom Japonsku bude zriadený pilotný systém, ktorý bude využívať kamery na sledovanie živého vysielania z vládnych, obecných a súkromných bezpečnostných kamier na identifikáciu pohybu medveďov.

Podľa informácií portálu Kyodo News po vypátraní medveďov v pohybe v oblastiach blízko ľudí budú príslušným orgánom, polícii a poľovníkom zaslané okamžité varovania. Okrem toho budú úradníci používať umelú inteligenciu aj na monitorovanie pohybových vzorcov medveďov, vďaka čomu budú môcť predpovedať ich budúci výskyt. Pilotný systém by mal byť uvedený do prevádzky do leta 2024. Ak bude účinný, zavedie sa aj v iných oblastiach, kde boli hlásené časté pozorovania medveďov.

Viac o téme: MedveďUmelá inteligenciaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu