Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vedci na Marse spozorovali stovky tajomných čiernych útvarov: Preboha, veď vyzerajú ako... Desivé!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Každú jar vyrastajú na Marse strašidelné čierne pavúky, pretože pochovaný ľad s oxidom uhličitým uvoľňuje prachové gejzíry plynu. Nové snímky ESA ukazujú, že tento jav sa začal v podivnom útvare Inca City.

Arachnofóbovia sa nemusia báť – nový záber marťanských pavúkov Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v skutočnosti ukazuje sezónne výrony oxidu uhličitého na červenej planéte, nie pavúky. Tmavé vretenovité objekty boli spozorované v útvare známom ako Inca City v južnej polárnej oblasti Marsu. Na snímkach zhotovených sondami ESA Mars Express orbiter a ExoMars Trace Gas Orbiter sú vidieť tmavé zhluky bodiek, ktoré vyzerajú ako maličké nožičky, veľmi podobné malým pavúčikom, ktoré sa k sebe chúlia. Tieto útvary sú plynové kanály s priemerom od 45 metrov až jeden kilometer, informuje portál Live Science. 

Vznikajú, keď sa počas marťanskej jari začne na južnej pologuli otepľovať a topiť vrstvy ľadu s oxidom uhličitým. Teplo spôsobuje, že najnižšie vrstvy ľadu sa menia na plyn alebo sublimujú. Ako sa plyn rozpína a stúpa, vybuchuje z nadložných ľadových vrstiev a nesie so sebou tmavý prach z pevného povrchu. Tento prach vychádza z ľadu a potom sa vysype na vrchnú vrstvu, čím sa vytvorí prasknutý, pavučinový vzor, ktorý vidíme na fotografií. Podľa ESA na niektorých miestach gejzíry prerazili ľad hrubý až jeden meter. 

Inca City na Marse je známe aj ako Angustus Labyrinthus. Je pomenované podľa svojich lineárnych ruín, ktoré sú podobné hrebeňom, o ktorých vedci kedysi predpokladalo, že sú to skamenené piesočné duny alebo pozostatky dávnych marťanských ľadovcov. Tie mali pri ústupe zanechať vysoké steny sedimentov. V roku 2002 však sonda Mars Orbiter odhalila, že Inca City je súčasťou kruhového útvaru širokého približne 86 kilometrov.

Tento prvok môže byť starým impaktným kráterom – čo naznačuje, že geometrické hrebene môžu byť magmatickými intrúziami, ktoré sa vynorili cez popraskanú, rozžeravenú kôru Marsu, ktorú zasiahla odpadnutá vesmírna skala. Kráter sa potom zaplnil sedimentmi, ktoré odvtedy erodovali a čiastočne odhalili magmatické útvary pripomínajúce staroveké ruiny.

Viac o téme: SondaPavúkyMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu