Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

JERUZALEM - Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Boje v Rafahu sú rozhodujúce... sú to boje, ktoré rozhodnú o mnohých veciach v tomto vojenskom ťažení," uviedol Netanjahu. Izrael krátko predtým oznámil, že v Gaze zahynulo päť izraelských vojakov.Izraelské sily v uplynulých dňoch vstúpili do východnej časti Rafahu v snahe prenasledovať štyri prápory hnutia Hamas, ktoré sa tam podľa nej stále zdržujú. Izrael považuje toto mesto na juhu Pásma Gazy za poslednú baštu Hamasu.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

"Nie je to len zvyšok ich práporov, je to pre nich aj ako kyslíková linka na útek a doplnenie zásob... Dokončenie (operácie v Rafahu) nás posunie o veľký kus vpred k porážke nepriateľa," dodal izraelský premiér.Západné krajiny kritizujú izraelskú operáciu v Rafahu, kde sa do minulého týždňa pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy ukrývalo viac než milión ľudí. Podľa izraelskej vlády bolo z bojových zón v tomto meste evakuovaných takmer pol milióna ľudí.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Netanjahu v stredu uviedol, že zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy je nevyhnutné pre vznik akejkoľvek alternatívnej vlády v tejto enkláve. Argumentuje tým, že ak by Hamas zostal pri moci, ohrozovalo by to jeho potenciálnych nástupcov.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po bezprecedentnom útoku hnutia Hamas na juh Izraela, ktorý si podľa izraelských úradov vyžiadal približne 1170 obetí. Pri odvetnej vojenskej operácii izraelskej armády v Pásme Gazy zahynulo najmenej 35.272 ľudí, najmä žien a detí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuHamasRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu