Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Masové protiruské demonštrácie v Gruzínsku! Politici potláčajú vôlu ľudu, nasadili ťažkoodencov!

Demonštrácie v Gruzínsku neutíchajú, polícia nasadila na demonštrantov ťažkoodencov Zobraziť galériu (6)
Demonštrácie v Gruzínsku neutíchajú, polícia nasadila na demonštrantov ťažkoodencov (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI – Demonštrácie v gruzínskom Tbilisi neutíchajú. Desaťtisíce demonštrantov strávili noc pred budovou tbiliského parlamentu a protestujú proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve. Označujú ho za „ruský zákon“ a vládnu stranu Gruzínsky sen obviňujú z autoritárskych sklonov, ktoré Gruzínsko približujú k Rusku.

Medzi dvadsiatkou ľudí zadržaných na protestoch majú byť dvaja Američania a jeden Rus, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský TASS. Na celonočný protest vyzvala opozícia a ich snahou bolo zabrániť zákonodarcom vstup do budovy.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 807 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Návrh zákona, ktorý sa v utorok dostane do tretieho, teda posledného čítania je zameraný na mimovládne organizácie a nezávislé média, ktoré dostávajú zahraničné finančné prostriedky. Predloha zákona vyžaduje, aby organizácia, ktorá dostáva viac ako 20% svojho rozpočtu zo zahraničia bola zaregistrovaná ako „organizácia nesúca záujmy cudzej moci“. To vyhnalo do ulíc už viac ako 50 000  ľudí, ktorí predlohu považujú za ruský zákon, kde podobná legislatíva umožnila Kremľu zničiť opozíciu a nezávislé médiá umlčať.

Demonštrácie v Gruzínsku neutíchajú, polícia nasadila na demonštrantov ťažkoodencov
Zobraziť galériu (6)
Demonštrácie v Gruzínsku neutíchajú, polícia nasadila na demonštrantov ťažkoodencov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Podľa odborníkov ide o najväčší protest v krajine od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991. V skorých ranných hodinách boli do ulíc vyslaní aj ťažkoodenci, ktorí podľa serveru Gruzínsko online protestujúcich odtláčali od vchodu do parlamentu a bez milosti ich bili. Protestujúci skandovali na členov parlamentu slová ako „otroci“ alebo „Rusi“. Neskôr sa z námestia bezpečnostné zložky stiahli. Vláda sľúbila, že zákon presadí aj napriek odporu ľudí a protestujúcim sa vyhráža stíhaním, v prípade, ak sa uchýlia k násiliu.  USA uviedla, že situácia v Gruzínsku ich hlboko znepokojuje a zaobchádzanie s demonštrantmi žiadajú vyšetriť. Podľa nich ide o obťažovanie a fyzické napadnutie, informuje BBC.

Gruzínska vládna strana Gruzínsky sen má dostatok hlasov, aby zákon schválila aj napriek vetu prezidentky Salome Zurabišviliovej. O podobný návrh zákona sa koalícia pokúšala už vlani, no tento rok jeho podobu údajne upravili. Predložený návrh zákon kritizuje Európska únia ako aj Spojené štáty americké. Európska únia pritom v decembri udelila Gruzínsku štatút kandidáta na členstvo pod podmienkou, že reformuje súdny a volebný systém, zmierni polarizáciu politického života a posilní slobodu tlače. Až potom začnú prístupové rokovania. Tento návrh zákona však nie je v súlade so základnými normami a hodnotami únie a mohol by poškodiť vstup krajiny do EÚ. Počas predchádzajúcich demonštrácií policajti proti demonštrantom používali slzotvorný plyn, vodné delo aj gumené projektily.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieTbilisiGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu