Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Hrozivé varovanie experta: Rusko pripravuje útok na NATO, sú to TIETO štyri štáty

(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Myslí to Vladimir Putin naozaj vážne? Vojenský expert Nico Lange je presvedčený, že ruský prezident po Ukrajine zaútočí na ďalšie európske krajiny. Podľa jeho prognózy sú to štyri štáty NATO, ktoré má Putin v hľadáčiku.

Odkedy Vladimir Putin nariadil ruským jednotkám vtrhnúť na Ukrajinu, uplynuli už viac ako dva roky. Odvtedy v Európe panuje obava, že by kremeľský líder mohol po Ukrajine zaútočiť na ďalšie európske národy.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 809 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putin po víťazstve na Ukrajine zaútočí na NATO

V posledných týždňoch a mesiacoch mnohí politici a vojenskí experti vyjadrili obavy, že hrozby z Ruska, že Kremeľ plánuje zaútočiť na iné krajiny, treba brať vážne. Napríklad vojenský historik Philipp Petersen nedávno na veľtrhu obrany "Defence 24 Days" vyhlásil: "Už bolo rozhodnuté, že Pobaltie bude napadnuté hneď, ako bude Ukrajina porazená."

Expert predpovedá Putinov útok na Poľsko a Pobaltie

Rovnaký názor má aj vojenský expert Nico Lange. V rozhovore pre noviny „Bild“ bývalý náčelník štábu ministerstva obrany vyjadril znepokojenie a predpovedal, na ktorú krajinu NATO zaútočí Vladimir Putin po Ukrajine: „Nemali by sme si klamať: Putin zaútočí aj na Pobaltie a Poľsko, ak mu dovolíme, aby sa mu na Ukrajine darilo."

To naopak znamená, že Putinovmu útoku na Poľsko, Lotyšsko, Estónsko a Litvu sa dá stále zabrániť. Na to stačí, aby Západ naďalej aktívne podporoval Ukrajinu balíkmi pomoci a dodávkami zbraní, aby zabránil víťazstvu Ruska. Momentálne to tak ale nevyzerá. V skutočnosti má Ukrajina v súčasnosti čoraz väčšie problémy s odrazením Putinových jednotiek. Minulý piatok sa podľa amerického think tanku The Institute for the Study of War (ISW) v regióne Charkov podarilo dosiahnuť „významné taktické zisky“.

Ukrajinský prezident Zelenskyj opäť apeloval na svojich západných spojencov: "To, čo skutočne pomáha, sú zbrane, ktoré sa na Ukrajinu skutočne dovážajú a nie len ohlásené balíčky." Vojenský expert Nico Lange v rozhovore pre „Bild“ tiež varoval: „Putin prestane, len ak pomôžeme Ukrajine zastaviť ho."

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu