Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Slovákov trápia úskalia dedičského konania: TOTO je 5 aktuálnych príbehov! Kto má nárok a kto nie

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Hlavnou témou je dnes dedičstvo. Cenné rady v tejto probléme vám opäť poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case. Ak v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno a potrebujete poradiť, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára. Na ďalšie otázky z minulého týždňa odpovieme o týždeň.

Mária: Sme tri sestry, jedna zostala bývať u rodičov, lebo sa nevedela postarať o svoje vlastné bývanie. Po úmrtí našej matky sme dedili podľa zákona. Otec ešte žil a po niekoľkých rokoch sa rozhodol, že všetok nehnuteľný majetok formou darovacej zmluvy dá sestre, ktorá u neho bývala. Ja s druhou sestrou, ktoré sme mali vlastné bývanie, sme chodili za otcom cez víkendy a starali sme sa o neho, upratovanie, nákupy atď. Otec zomrel v 2021. Ja mám 1/8 a aj sestra má 1/8 z domu. Tretia sestra má 6/8. Dá sa napadnúť darovacia zmluva ? Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý deň, v zmysle § 479 Občianskeho zákonníka má neopomenuteľný dedič, teda potomok, pokiaľ je plnoletý a nebol vydedený, z dedičstva nárok aspoň na ½ toho, čo mu zo zákona prináleží. Platí, že pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; Pokiaľ však cena toho, čo niektorý z dedičov dostal od poručiteľa počas jeho života bezodplatne presahuje predpokladaný podiel, nepripadne tomuto dedičovi zo zanechaného majetku už nič, ale nemusí rozdiel, o ktorý dostal viac než ostatní dedičia, vracať. V takom prípade sa podiely zostávajúcich dedičov pomerne znížia. Darovanie je oprávneným úkonom vlastníka. V tomto prípade nie je dôvod na jeho napadnutie. V dedičskom konaní, ktoré je už pravdepodobne právoplatne ukončené, ste mohli z ďalšieho majetku poručiteľa požadovať väčší podiel.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&CaseAdvokátka
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu