Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Dve slovenské mestá vyhlásili MIMORIADNU situáciu! V jednom vyčíňa prietrž mračien, v druhom zas uniká nebezpečná látka

(Zdroj: Topky)

ŽILINA - Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky. Rozhodol o tom krízový štáb priamo na mieste udalosti. Informovala o tom hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová.

archívne video

Pre riziko pádu skál na cestu pod Strečnom vyhlásili mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

V pondelok popoludní na Koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému Žilina nahlásili, že na Košickej ulici sa nachádza kamión s ukrajinským evidenčným číslom. Z jeho návesu vytekala na vozovku neznáma žltá kvapalina. "V prepravných dokumentoch vodiča bola neznáma látka špecifikovaná ako technický olej s hmotnosťou 21,7 tony," priblížila Ondrášová.

Unikajúcu kvapalinu zasahujúce zložky zachytávali do zberných vaní a pomocou čerpadiel na nebezpečné látky ju ďalej prečerpávali do barelov v zásahových vozidlách. "Z dôvodu úniku nebezpečnej látky z pretrhnutého obalu na návese kamióna vyhlásilo mesto v pondelok mimoriadnu situáciu. Unikajúca kvapalina mohla ohroziť život, zdravie a majetok," vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava.

Doplnil, že v rámci opatrení vydali aj príkazy na vykonanie záchranných prác pre spoločnosti zabezpečujúce zberné barely, ich prepravu, poskytnutie súčinnosti pri prečerpávaní, odvozu a uskladnenia látky. "Zasahujúcim zložkám sa podarilo prečerpať objem 19,8 tony prevážaných v návese," vyčíslil Čerňava. Hovorkyňa zároveň potvrdila, že aktuálne je podané trestné konanie vo veci následkov na životné prostredie a identifikácie rozsahu majetkovej ujmy. Inšpekcia životného prostredia vyhodnocuje odobraté vzorky z rieky Váh. Prečerpaný materiál je podľa Ondrášovej uskladnený pod colným dohľadom finančnej správy. V rámci správneho konania sa čaká na vyjadrenie majiteľa vo veci ďalšieho nakladania s ním.

V časti okresu Snina vyhlásili po prietrži mračien mimoriadnu situáciu

V časti okresu Snina vyhlásili mimoriadnu situáciu. Po prietrži mračien v obciach Ulič, Ubľa, Dúbrava a Michajlov zaplavilo domy i studne, evidujú aj zosuvy pôdy. Potvrdil to prednosta Okresného úradu Snina Tomáš Kirňák.  Prednosta uviedol, že krízový štáb v Ubli zasadal v utorok ráno. "V Michajlove sú zapchaté priepusty, cez ktoré sa valí voda a zaplavuje rodinné domy. V Dúbrave je porušený meander potoka a voda tam zaplavila studne, ktoré sú zdrojom pitnej vody. V Uliči je zaplavený penzión na okraji obce a v Ubli viacero rodinných domov," doplnil. Evidujú aj viacero zosunov pôdy, jeden z nich bol na ceste k hraničnému priechodu v Ubli, no ten už odstránili. Situáciu podľa Kirňáka komplikuje aj to, že stále prší. S odstraňovaním škôd pomáhajú aj dobrovoľní hasiči z okresu.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaNebezpečná látkaŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu