Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

VAROVANIE Slovensko zasiahnu intenzívne búrky: Prvá vlna nás čaká už dnes po polnoci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

Bratislava – Meteorológovia varujú, že stabilnému počasiu je na teraz koniec. Búrky, ktoré sa k nám rútia už narobili škody v niektorých častiach Európy a v najbližších hodinách dorazia aj na Slovensko.

Búrky zasiahnu Slovensko v niekoľkých vlnách a prvé dorazia už v piatok ráno. Zlou správou však zostáva, že tento charakter počasia má podľa odborníkov vydržať až do konca mesiaca. Búrlivé a premenlivé počasie tak čaká aj naše územie, informuje imeteo.sk.

Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tlakovú výš, ktorá prinášala príjemné a stabilné počasie tak vystrieda tlaková níž, ktorá sa zvýraznila nad Nemeckom, pokračuje do oblasti Álp a v teplom a vlhkom vzduchu sa tvorí množstvo prehánok a búrok. Kritickú situáciu už zaznamenali aj na juhu Álp, kde úhrn zrážok dosahoval až 100 mm.

Európu tak v týchto dňoch môžu potrápiť aj supercelárne búrky, na iných miestach by sa mohli objaviť aj krúpy alebo dokonca tornádo. Prvé zrážky sa k nám presunú z Balkánu cez Rakúsko a Maďarsko. Zrážkové pole sa postupne presunie cez celé naše územie až k východu.

Najhoršia situácia by mohla nastať v piatok okolo 15.00 h na západnom Slovensku, kde prehánky môže sprevádzať aj krupobitie. Neskôr sa búrky presunú aj nad stredné a východné Slovensko. Situácia sa však nezmení ani v nadchádzajúcich dňoch. V sobotu nepriaznivé počasie zasiahne aj stredné a východné Slovensko a rovnako intenzívne búrky meteorológovia očakávajú aj v nedeľu na celom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu