Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

AKTUÁLNE Pellegrini prezradil nové informácie o zdravotnom stave premiéra: Najdôležitejšie budú najbližšie hodiny a dni

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Raditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková predstúpila spoločne s Robertom Kaliňákom pred média, aby informovali o zdravotnom stave Roberta Fica. Riaditeľka nemocnice priblížila, že premiéra operovali päť hodín dva tímy.

Aktualizované 15:50 Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po stredajšom (15. 5.) útoku je naďalej veľmi vážny. Uviedol to zvolený prezident Peter Pellegrini po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici. Nakrátko spolu podľa jeho slov komunikovali.

AKTUÁLNE Pellegrini prezradil nové
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Bolo mi umožnené hovoriť s ním len niekoľko minúť, pretože si jeho aktuálny stav vyžaduje kľud a pokoj bez ďalších vonkajších rušivých vplyvov," povedal. Verí v jeho skorú rekonvalescenciu. Zvolený prezident zároveň poďakoval zdravotníckemu personálu a vedeniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. "Pred premiérom sú najťažšie a najdôležitejšie hodiny a dni," dodal.

AKTUÁLNE Pellegrini prezradil nové
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizované 13:54 Kaliňák ďalšiu reoperáciu poprel. "V tejto chvíli neviem a nemám informáciu o ďalšej reoperácii. Áno tieto riziká tu sú, osobitne pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská a v zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť toho poranenia," skonštatoval. Premiér Robert Fico podľa jeho slov komunikuje len minimálne. "Pán premiér tým, že je vo veľmi vážnom stave, má len obmedzenú možnosť komunikácie. Snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi," dodal.

Aktualizované 13:46 Zdravotný stav Roberta Fica zostáva vážny. Lekári podľa Kaliňáka podávajú extrémne výkony, aby stav premiéra stabilizovali. "Nemôžem, žiaľ, zatiaľ konštatovať, že prognóza je pozitívna, alebo že vyhrávame," povedal. Premiér je stále v ohrození života. Taktiež dodal, že "rozsah zranení, ktoré boli spôsobené 4 strelnými ranami je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná."

Vláda SR
Zobraziť galériu (10)
Vláda SR  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Kaliňáka bola operácia veľmi vážna. "Rozsah zranení, ktoré premiér utrpel je veľký. Ako som včera povedal jedná sa o polytraumatické poškodenie jeho telesnej schránky a tá operácia nie len časom ale aj počtom nasadených lekárov vyjadruje vážnosť tej situácie. Čiže povedané jednoducho nebola to kozmetická operácia. Z tohto pohľadu tá rekonvalescencia nebude jednoduchá, ale všetci sa za neho modlime," informoval.

Aktualizované 11:30 Podľa informácií Pravdy premiérovi zastavili krvácanie do brucha, ale čaká ho operácia bedrového kĺbu. Problémy môžu spôsobiť lieky na riedenie krvi, ktoré Robert Fico berie. 

Rober Kaliňák spolu s riaditeľkou Roosveltovej nemocnice Miriam Lapuníkovou informovali dnes o zdravotnom stave Roberta Fica. Stav premiéra je podľa Roberta Kaliňáka po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO. "Pacient mal mnohopočetné strelné poranenia," potvrdila. Požiadala o rešpektovanie Ficovho súkromia.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Hovorkyňa Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici poďakovala všetkým zdravotníkom. "Chceme vysloviť úprimné poďakovanie všetkým našim zdravotníkom, za ich profesionálne nasadenie a odbornú starostlivosť. Chceli by sme tejto chvíli zdvorilo požiadať, aby nebol vytváraný tlak na personál našej nemocnice a mohli sme tak nerušene pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti všetkým našim pacientom. Ďalšie informácie budeme poskytovať v súčinnosti s Úradom vlády SR a Ministerstvom zdravotníctva SR," poznamenala.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (10)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Zároveň dodala priblížila, že oprácii sa venoval chirurgický a traumatologický tím. "Pán premiér bol včera transportovaný rýchlou leteckou záchrannou službou do FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica s mnohopočetnými strelnými poraneniami. Absolvoval päť hodinový operačný výkon, ktorý viedli dva operačné tímy – chirurgický a traumatologický. Jeho stav je nateraz stabilizovaný, ale naďalej vážny," uzavrela..

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (10)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Zdravotníckemu personálu poďakoval aj Kaliňák. "Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť," dodal.

Robert Kaliňák a riaditeľka nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková
Zobraziť galériu (10)
Robert Kaliňák a riaditeľka nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Predsedu vlády postrelili v stredu (15. 5.) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Bol v život ohrozujúcom stave. Do nemocnice do Banskej Bystrice ho priviezol vrtuľník.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (10)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Viac o téme: StreľbaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu