Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNE Premiér je po operácii: Je stabilizovaný, ale jeho stav je naďalej vážny

Atentát na premiéra Roberta Fica Zobraziť galériu (3)
Atentát na premiéra Roberta Fica (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico, ktorého postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, je po operácii. Stanici BBC to povedal včera neskoro večer slovenský minister životného prostredia Tomáš Taraba, podľa ktorého premiér nie je v ohrození života. Denník N s odvolaním na svoje zdroje uviedol, že je premiér po zákroku pri vedomí.

Aktualizované 9:07 - Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO. "Pacient mal mnohopočetné strelné poranenia," potvrdila. Požiadala o rešpektovanie Ficovho súkromia.

Kaliňák poďakoval všetkým zdravotníkom v nemocnici. "Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť," dodal. Predsedu vlády postrelili v stredu (15. 5.) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Bol v život ohrozujúcom stave. Do nemocnice do Banskej Bystrice ho priviezol vrtuľník.

8:50 - Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Zástupkyňa nemocnice doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO.

Podľa informácií dôveryhodného zdroja z prostredia nemocnice je však premiér stále v ohrození života, píše stránka tvnoviny.sk.

Štátny tajomník (námestník) na ministerstve životného prostredia Filip Kuffa dnes ráno na sociálnej sieti napísal, že podľa aktuálnych informácií je Fico v stabilizovanom stave.

Krátko po 20.00 h slovenskí ministri obrany a vnútra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok novinárom povedali, že Ficov stav je kritický a jeho operácia stále trvá. Predtým úrady uviedli, že Fico bol v ohrození života. Po útoku ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

archívne video

Atentátnik nesúhlasí s politikou vlády (Zdroj: Tip čitateľa )

"Pokiaľ viem, operácia prebehla dobre a myslím si, že nakoniec prežije. V tejto chvíli nie je v ohrození života," povedal BBC Taraba. "Bol ťažko zranený - jeden projektil zasiahol brucho, druhý zasiahol kĺb," dodal minister.

Fico bol včera postrelený, keď po výjazdovom zasadnutí slovenského kabinetu v meste Handlová vyšiel na námestie medzi občanov. Pravdepodobného páchateľa, 71-ročného muža, polícia zadržala. Útok dôrazne odsúdili slovenskí, českí i svetoví vrcholní politici. Šutaj Eštok na večernej tlačovej konferencii vyhlásil, že išlo o politicky motivovaný atentát.

Viac o téme: StreľbaRobert FicoOperácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu