Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počiatek: Deficit dosiahne 6,98 pct HDP, plán bol 5,5 pct

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Schodok verejných financií tento rok dosiahne 6,98 percenta výkonu ekonomiky v porovnaní s pôvodne plánovanými 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Nový odhad vývoja verejných financií dnes po rokovaní vlády zverejnil dosluhujúci minister financií Ján Počiatek (nominant Smeru-SD). Zvýšenie verejného schodku spôsobí najmä nižší výber daní než kabinet predpokladal.

"Ukazuje sa, že ten vývoj daní je horší, ako sa očakávalo pri zostavovaní rozpočtu. Je teraz na vláde, aby toto skorigovala, ten priestor tam určite je," vyhlásil Počiatek.

Súčasný kabinet čelil kritike, že zverejnenie daňovej prognózy odďaľoval. Formujúca sa koalícia štyroch stredopravých strán, ktorá vyšla z nedávnych parlamentných volieb, sa už prihlásila k zámeru ozdraviť štátne financie.

Daňové príjmy štátu skresala najmä hospodárska kríza, v dôsledku ktorej výrazne vzrástol schodok verejných financií už vlani. Z pôvodne naplánovaných 2,1 percenta HDP sa zvýšil až na 6,77 percenta výkonu ekonomiky. Výpadok pocítila aj samospráva, ktorej plynie väčšia časť výberu dane z príjmu fyzických osôb.

Odchádzajúci kabinet plánoval postupne stlačiť verejný schodok pod tri percentá výkonu hospodárstva do roku 2013. "Ten cieľ musí byť dodržaný, je to výzva pre novú vládu," myslí si Počiatek.

Viaceré médiá dnes informovali, že príjmy štátu z daní a odvodov podľa nového odhadu ministerstva financií dosiahnu 15,73 miliardy eur. Budú tak o miliardu nižšie než Počiatkov úrad predpokladal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu