Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vinári začnú od júna opäť používať na etiketách názov Tokaj

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Slovenskí výrobcovia tokajského vína budú môcť od júna opäť používať na fľašiach označenie Tokaj.

Návrat k pôvodnému pomenovaniu známych žltých vín jedinečnej oblasti umožnila zmena zákona, od vlaňajška totiž mohli výrobcovia uvádzať iba prídavné meno tokajský či Tokajská vinohradnícka oblasť. Vinári obnovenie pôvodného názvu vítajú, výraznejí vplyv na predaj však neočakávajú. Povedali to oslovení producenti.

"Názov Tokaj je pre zahraničných odberateľov zrozumiteľnejší ako tvary tokajský či tokajské, predaju v zahraničí by to teda mohlo pomôcť," uviedol jeden z vinohradníkov a výrobcov vína Jaroslav Ostrožovič zo spoločnosti J&J Ostrožovič. Až 99 percent slovenského tokajského vína sa však podľa Ostrožoviča predáva na domácom trhu. Predaje na slovenskom trhu návrat k pôvodnému názvu podľa Ostrožoviča výraznejšie neovplyvní, aj doterajšie označenia boli totiž pre domácich zákazníkov vraj zrozumiteľné.

Obnovenie názvu privítal predseda predstavenstva spoločnosti In Vino Tokaj Milan Lančarič. "Uvedenie značky na vinetách určite pomôže obchodu a malo by sa prejaviť na zvýšení predajnosti," odhadol Lančarič. In Vino Tokaj kontroluje približne 30 hektárov tokajských honov, s pestovaním hrozna a výrobou vína firma začala len nedávno.

Zmena zákona a návrat k pôvodnému označeniu nespôsobí vinárom zvýšenie nákladov na výrobu etikiet. Nové vinety sa podľa Ostrožoviča na fľašiach objavia postupne, po vyčerpaní súčasných zásob. Niektorí vinári dokonca aj v minulosti používali pôvodné etikety. "My sme etikety po zmene zákona v septembri minulého roku nemenili," uviedla Maciková. Tokaj Macik Winery vlastní v oblasti 40 hektárov viníc.

Časť tokajských vinárov sa však do budúcnosti pozerá opatrne. "Nevieme, aké kroky Maďarsko urobí, ich jediným cieľom totiž je, aby Tokaj na Slovensku nebol," tvrdil Ostrožovič.

Značku Tokaj si na oficiálnom portáli Európskej komisie E-Bacchus v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Po nedávnej iniciatíve Bratislavy sa začiatkom roka podarilo v registri presadiť pomenovanie Vinohradnícka oblasť Tokaj, ktorým sa nahradilo pôvodné pomenovanie Tokajská vinohradnícka oblasť. Európska únia tak uznala právo Slovenska na používanie označenia Tokaj, podobne ako predtým Maďarsku. Zmenu zákona na Slovensku schváli poslanci v apríli.

Slovensko sa o ochrannú značku Tokaj s Maďarskom sporí dlhodobo, obe krajiny sa okrem názvu nevedeli dohodnúť najmä na rozlohe vinohradníckej oblasti na Slovensku. Kým podľa slovenských odborníkov sa tokajské víno dá v krajine vyrábať na 907 hektároch, maďarská strana trvala na obmedzení produkcie na 565 hektárov. Celá tokajská oblasť, ohraničená katastrálnymi územiami obcí, má na Slovensku približne 1400 hektárov.

Špecifickú chuť tokajskému vínu dodáva ušľachtilá pleseň, ktorá je pre oblasť typická. Tá sa na bobuliach hrozna vytvára najmä počas teplej a vlhkej jesene. Na Slovensku sú schválené tri odrody tokajského vína, ktoré môže byť len biele. Vinári ponúkajú Furmint, Lipovinu a Muškát žltý. Maďarsko má schválených sedem odrôd, región má v krajine rozlohu niekoľko tisíc hektárov.

Tokajská vinohradnícka oblasť je najmenšou zo šiestich vinohradníckych regiónov v krajine. Cena fľaše kvalitného tokajského vína sa zvyčajne pohybuje na úrovni 12 až 15 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu