Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slováci v zamestnaní: Najviac nás trápia plat a pracovná doba

Na nedostatok  voľného času  sa sťažuje až 83% z nás. Zobraziť galériu (2)
Na nedostatok voľného času sa sťažuje až 83% z nás.

Malý zárobok i napriek tomu, že sme v robote takmer stále! To je, zdá sa, pre Slovákov najväčší problém v zamestnaní. Z najnovšieho prieskumu totiž vyplynulo, že na peniaze si sťažuje 36 % z nás. Ďalším problémom je dlhá pracovná doba. Až 83 % Slovákov je presvedčených, že v zamestnaní trávi príliš veľa času.

Najčastejším obmedzením bežného života Slováka je ešte stále nedostatok peňazí. A to i napriek tomu, že trávime v práci stále viac a viac času. Známe príslovie „Veľa peňazí za málo práce“ je pre mnohých z nás iba snom. Najväčší počet tých, ktorí sú nespokojní s mesačným zárobkom, je vo verejnom sektore. Túto nespokojnosť totiž vyjadrilo a ž 54 % zamestnancov štátnych inštitúcií. Naopak, tí, čo pracujú v súkromných spoločnostiach so zmiešaným kapitálom trápi prílev peňazí najmenej. Sťažuje sa len 18 % z nich. Vyplynulo to z Barometra spokojnosti a motivácie zamestnancov.

Máme málo času

Po nedostatku financií „hundreme“ v práci najviac na dlhú pracovnú dobu. Často totiž trávime v zamestnaní viac ako „predpísaných“ 8 hodín a teda na súkromný život nám veľa nezvýši. Na tento problém sa sťažuje až 83 % Slovákov. Najnespokojnejší sú pritom manažéri (85 %) a tí, ktorí pracujú v súkromných spoločnostiach s domácim kapitálom (85 %).

Problémy vo svete

V porovnaní s ostatnými sa v odpovediach na základné životné obmedzenia od iných veľmi neodlišujeme. Najviac sa na pracovnú vyťaženosť sťažujú Belgičania (29 %). Nespokojní sú i Španieli (23 %). Peniaze zase chýbajú najviac Čechom, z ktorých je nespokojných 37 %. Finančne najlepšie na tom nie sú podľa prieskumu ani Francúzi (36 %), Rumuni (34 %) a Turci (32 %).

5 tipov, ako prácu zvládnuť

1. Pracovný čas si dôkladne rozvrhnite a naplánujte. Zložitejšie úlohy spravte ráno, lepšie vám páli.

2. Všetky dôležité termíny odovzdania pracovných úloh si zapíšte do kalendára. Získate prehľad a čas.

3. Ak sa vám zdá, že už vám to nemyslí, spravte si prestávku. Choďte sa prejsť alebo si trochu zacvičte.

4. Zarábate málo? Požiadajte šéfa o zvýšenie. Najskôr si však premyslite všetky argumenty, prečo by vám mal vyhovieť.

5. Rozhovor o peniazoch si načasujte. Nežiadajte ho o schôdzku, keď má dôležité rokovania. Vystihnite jeho dobrú náladu.

Slováci v zamestnaní: Najviac
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu