Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hľadáte si dobré zamestnanie? Práca s počítačom je podmienkou!

Vodičák na počítač - aj takto sa hovorí dokladu, ktorý potvrdzuje počítačovú gramotnosť vlastníka. Medzinárodne uznávaný certifikát môže získať každý. Podmienkou je len úspešné absolvovanie testov. Hoci to nie je bezplatná záležitosť, môže vám pomôcť otvoriť dvere u možných zamestnávateľov nielen na Slovensku, ale hlavne v zahraničí.

V mnohých pracovných inzerátoch sa stretnete s podmienkou ovládania práce s počítačom. Domáci i zahraniční zamestnávatelia tým majú na mysli počítačovú gramotnosť - teda schopnosť efektívne využívať základné informačné technológie. Na jej zisťovanie a preukazovanie vznikol v Európe systém ECDL (European Computer Driving Licence). Spočíva v praktických testoch, ktorých úspešné absolvovanie potvrdí počítačovú gramotnosť uchádzača. Tento vodičák na počítač možno už niekoľko rokov získať i na Slovensku. Tu je prevádzkovaním systému ECDL poverená Slovenská informatická spoločnosť (SISp).

Kde a ako ho získať

Ak o ECDL certifikát máte záujem, urobiť si ho môžete na celom Slovensku. Na stránke SISp nájdete zoznam všetkých akreditovaných centier, kde sa môžete prihlásiť. Pozor! Nerozhodujte sa len podľa miesta akreditovaného strediska, ale aj podľa ceny za testovanie. Tá sa môže v jednotlivých strediskách líšiť. Ešte predtým sa však zaregistrujte ako uchádzač o certifikát ECDL. Urobíte tak zakúpením tzv. Indexu ECDL v akreditovanom testovacom centre. Do tohto dokumentu vám budú skúšobným komisárom zapísané všetky úspešne absolvované testy.

Absolvovanie certifikátu

Na to, aby ste certifikát získali, musíte zvládnuť sedem tematických okruhov, tzv. modulov. Netreba ich však absolvovať naraz a taktiež sa dajú urobiť v rozličných centrách na Slovensku či v zahraničí. Máte na to čas tri roky od vykonania prvého testu. Ak si na testovanie netrúfate hneď, môžete sa predtým prihlásiť na prípravný kurz. Už po absolvovaní štyroch modulov je možné získať na požiadanie Osvedčenie ECDL Štart - tento doklad však nenahrádza Certifikát ECDL, čiže samotný doklad o počítačovej gramotnosti.

HLAVNÉ VÝHODY ECDL

  • certifikát platný v celej Európe
  • možnosť úradne doložiť úroveň práce s počítačom
  • širšie možnosti uplatnenia sa na trhu práce doma i v zahraničí vyššia šanca na prijatie do zamestnania - viacero európskych firiem či podnikov prijalo Systém ECDL ako jeden zo základných kritérií v hodnotení svojich zamestnancov či pri prijímaní tých nových
  • zvýšenie vlastnej výkonnosti v práci.

    7 tém, ktoré by ste mali zvládnuť

    Základy informačných technológií
    Zahŕňa technické a programové vybavenie počítača, využitie počítača v praxi, bezpečnosť dát, ochrana proti pirátskym aktivitám, ochrana autorských práv a pod.

    Používanie počítača a správa súborov
    Napríklad prvé kroky s počítačom, nastavenie pracovného prostredia pracovnej plochy počítača, práca so súbormi, kopírovanie, formátovanie, inštalovanie softvérových aplikácií, tlač, princípy vírusov, atď.

    Spracovanie textu
    Práca s textovým procesorom, formátovanie, kopírovanie, mazanie textu, tvorba tabuliek, príprava dokumentov na tlač...

    Tabuľkový kalkulátor
    Pustenie tabuľkového kalkulátora, princíp práce s ním a úprava základných nastavení, formátovanie tabuľky, vkladanie objektov do tabuľky atď.

    Databázový systém
    Vytvorenie databázy, jej aktualizácia, výber a triedenie informácií, formulácia otázok, prezentácia vybraných informácií - tvorba zostáv a pod.

    Elektronická prezentácia
    Tvorba prezentácie - kopírovanie, presúvanie a mazanie textov, grafiky a obrázkov, využívanie grafiky, diagramov, obrázkov a ďalších objektov, efekty počítačovej prezentácie - animácia, prelínanie... Riadenie prezentácie - spustenie od stanoveného bodu, skrytie vybraných priesvitiek, navigácia a pod. Informácie a komunikácia

    Úvod do informačnej siete WWW zahŕňa
    napríklad spustenie prehliadača a úpravu základných nastavení, tvorbu záložiek, používanie jednotlivých adresárov, odosielanie a pripájanie textových súborov v elektronickej pošte...
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu