Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odchod za prácou do zahraničia: Čakajú vás takéto vybavovačky

Našli ste si prácu v zahraničí, ale nie je vám jasné, čo všetko musíte vybaviť? Okrem dohodnutia dobrej pracovnej zmluvy, ubytovania a financií by ste mali myslieť aj na vyrovnanie platieb v sociálnej i zdravotnej poisťovni, zrušenie účtov v bankách a kópie dokladov o vzdelaní. Behanie po úradoch môže byť stresujúce, no s dobrým plánom a časovým rozvrhnutím by ste to mohli zvládnuť za pár týždňov. Nový Čas vám poradí, ako si všetky povinnosti zadeliť tak, aby ste všetko stihli načas.

6 týždňov pred odchodom

Práca a pracovné povolenie
a) Zabezpečte si pracovnú zmluvu a písomné potvrdenie o dohodnutom plate ešte predtým, ako vycestujete. b) Overte si pracovné podmienky a to, či im rozumiete – druh práce, miesto výkonu, menu, v ktorej budete mať vyplácanú mzdu. c) Dajte si preložiť úradné doklady o vzdelaní do jazyka krajiny, kam idete, alebo si urobte kópie dokladov (ak to zamestnávateľ vyžaduje aj v slovenskom jazyku), na ktorých budú originálna pečiatka a podpis vašej školy alebo univerzity. d) Zistite si, či do krajiny, kam sa chystáte, nepotrebujete pracovné povolenie.

5 týždňov pred odchodom

Dane a cestovné náklady
a) Zájdite na najbližší daňový úrad a ubezpečte sa, či máte voči nemu vyrovnané všetky dlhy. b) Nájdite si podrobné informácie o vašich daňových povinnostiach v cudzej krajine. c) Zistite si výšku nákladov, ktoré súvisia s cestou do cieľovej krajiny a čas prepravy. Rezervujte si letenku alebo lístok.

4 týždňe pred odchodom

Ubytovanie
a) V cieľovej krajine si dohodnite ubytovanie aspoň na prvé tri týždne. Opýtajte sa známych alebo agentúry, kde by vás to vyšlo lacnejšie. b) Pripravte si väčšiu hotovosť, pretože je pravdepodobné, že od vás budú žiadať zálohu aj dopredu. c) Ak tam neplánujete zostať natrvalo, zariaďte si svoje pravidelné platby aj za byt, ktorý máte na Slovensku (prenajmite ho alebo ponúknite rodine).

3 týždňe pred odchodom

Dokumenty a povolenia
a) Uistite sa, či máte platný cestovný pas alebo občiansky preukaz. b) Zistite si, aké povolenia (v súvislosti s pobytom a prácou) sa na vás vzťahujú na území štátu, v ktorom chcete žiť a pracovať. c) Ak máte vodičský preukaz, preverte si, či ho budete môcť používať aj na území danej krajiny. d) Zadovážte si svoje fotografie pasového formátu zo súčasnosti (cca 4-5 ks). V mnohých zamestnaniach využívajú čipové vstupné karty a tam budete fotky potrebovať. e) Preverte si, či sa v práci budete musieť preukázať bezúhonnosťou. Ak áno, nezabudnite na výpis/odpis z registra trestov. Väčšinou vám ho vystavia na počkanie.

2 týždňe pred odchodom

Banka, úrady a pošta
a) Kontaktujte banky, v ktorých máte účty alebo pôžičky, či úrady s platbami za byt a energie, ale aj zdravotnú poisťovňu. b) Zariaďte si, aby vám poštu zasielali na novú adresu. c) V krajine, v ktorej budete žiť a pracovať, si zriaďte bankový účet. d) Keďže prvú výplatu dostanete pravdepodobne až po odpracovaní prvého mesiaca, preveďte si na svoj nový účet dostatočné množstvo peňazí.

1 týždeň pred odchodom

Sociálne zabezpečenie a zdravie
a) Preštudujte si pravidlá sociálneho zabezpečenia krajiny, kde chcete žiť a pracovať. b) Pred odchodom zájdite do svojej zdravotnej poisťovne. Ak odchádzate do inej členskej krajiny EÚ/EHP alebo do Švajčiarska, požiadajte o vydanie európskeho preukazu zdravotného poistenia. d) Svoj zámer oznámte aj svojmu lekárovi a pre istotu si vyžiadajte potvrdenie o zdravotnom stave.

ČO POTREBUJETE NA PRACOVNÉ POVOLENIE?

Podľa Gabriely Hájekovej z eures.sk na vybavenie pracovného povolenia potrebujete cestovný pas alebo občiansky preukaz a kópiu dokladu o získanom vzdelaní. „Nezabudnite ani na farebnú fotografiu a dokument, ktorý potvrdzuje miesto pobytu. Zožeňte si referencie od predchádzajúceho zamestnávateľa a preklad rodného listu,“ dodáva. Žiadosť a povolenie podáva zamestnávateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu