Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dánska Blika presunula výrobu do Trebišova

KOŠICE - Dánska spoločnosť Blika zamestnala vo svojom závode v Trebišove, kde vyrába kovové skrinky a dielenský nábytok, stovku pracovníkov.

Do fabriky, kde presunula celú svoju výrobu, firma investovala 230 miliónov korún. Blika je vôbec prvým investorom v trebišovskom priemyselnom parku.

"V Dánsku sme už nedokázali nájsť pracovníkov, keďže nezamestnanosť je na úrovni troch percent," povedal dnes novinárom riaditeľ dánskej spoločnosti Michael Gotfredsen. Ďalším dôvodom presunu výroby bolo aj zníženie nákladov na mzdy a nákup materiálu, doplnil. Blika v priemyselnom parku zrekonštruovala výrobnú halu a už začala so skúšobnou výrobou.

Ročný obrat firmy činí 15 miliónov eur (približne 525 miliónov korún) a jej jediným vlastníkom je skupina Vestfrost. Podľa Gotfredsena chce spoločnosť preniknúť aj na trhy východnej Európy, do piatich rokov by tak mohla zdvojnásobiť počet zamestnancov.

V trebišovskom priemyselnom parku je Blika zatiaľ jediným investorom. Už čoskoro by ale mohli pribudnúť ďalší. "Intenzívne rokujeme s približne ôsmimi investormi, v najbližších mesiacoch pravdepodobne podpíšeme ďalšie zmluvy," povedal ČTK manažér priemyselného parku Róbert Vysoký. Dodal, že záujem prejavili zahraničné aj slovenské spoločnosti.

Priemyselný park v Trebišove má rozlohu 100.000 metrov štvorcových, z toho necelú štvrtinu tvoria v súčasnosti nevyužívané výrobné haly. Mesto na prípravu priemyselnej zóny dostalo 160 miliónov korún od vládnej investičnej agentúry SARIO, osem miliónov Sk investovalo z vlastných prostriedkov. Park má mesto prenajatý na 15 rokov od majiteľa pozemkov a hál, spoločnosti Business Company Žilina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu