Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brocka: Harmonizácia daní by nás vrátila pred reformy

Július Brocka
Július Brocka

BRATISLAVA - Harmonizácia priamych daní by výrazne poškodila našu ekonomiku, vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy poslanec KDH Július Brocka.

Ako zdôraznil, strata daňovej nezávislosti by znamenala návrat k ekonomickým problémom, ktoré sme už raz vyriešili reformami. Domnieva sa, že ústretové vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý pripustil diskusiu o harmonizácii v niektorých daňových otázkach v rámci Európskej únie EÚ) podľa Brocku súvisia s izoláciou Smeru-SD v európskych štruktúrach. Smer podľa Brocku kupčí s našimi ekonomickými výhodami.

Opozícia prišla s pseudoproblémom, skonštatoval poslanec Smeru Jozef Burian. Vláda sa podľa neho nezaoberá myšlienkou na obmedzenie daňovej suverenity, ani k nej neurobila žiadne konkrétne kroky. V rámci EÚ nebudeme prijímať rozhodnutia, ktoré pre nás nie sú výhodné, zdôraznil. Premiér len povedal, že diskusia o harmonizácii daní v rámci EÚ prebieha, čo je faktom, poznamenal Burian. Riziko zjednotenia priamych daní v EÚ skutočne existuje, myslí si analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana. Pri súčasnom tempe harmonizácie legislatívy sa podľa neho otázka stane aktuálnou v horizonte 3 až 5 rokov. Obmedzovanie daňovej konkurencie nepovažuje z ekonomického hľadiska za šťastné, pretože znižuje flexibilitu ekonomík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu