Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kažimír: Cyprus sa zaviaže k výmene informácií v daňovej oblasti

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/DUBLIN - Slovensku sa do memoranda o porozumení s Cyprom podarilo presadiť dôležitú klauzulu, podľa ktorej sa táto krajina zaviaže plniť svoje záväzky ohľadom výmeny informácii v daňovej oblasti. Po dnešnom zasadnutí ministrov financií eurozóny v Dubline o tom informoval minister financií SR Peter Kažimír.

"To bolo pre nás kľúčové už od minulého roku a podarilo sa nám to dosiahnuť," zdôraznil. Euroskupina dnes v Dubline schválila detaily zahraničnej pomoci Cypru. Výška programu bude maximálne 10 miliárd eur. Medzinárodný menový fond (MMF) prisľúbil účasť na financovaní vo výške 1 miliardy eur, zvyšných 9 miliárd eur pôjde z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Pôžička nebude mať negatívny vplyv na deficit verejných financií ani dlh jednotlivých členských štátov.

Cyprus bude musieť sprivatizovať majetok, zvýšiť dane z príjmu právnických osôb, zvýšiť spotrebné dane na pohonné látky, dodatočne zdaniť majetok či o 100 % zvýšiť daň z kapitálu. Dôjde tiež k redukcii podpory bývania, zníženiu počtu učiteľov a ďalších výhod štátnych zamestnancov. Krajina sa nevyhne ani zdaneniu penzií a zvýšeniu veku odchodu do dôchodku.

"Biznis model, založený na nízkych daniach, umožňujúci podnikanie cez schránkové firmy a prebujnenom bankovom sektore, skončil," zhodnotil Kažimír. Hoci je Cyprus členom Európskej únie (EÚ), je podľa neho zrejmé, že doteraz fungoval ako daňový raj. "Teraz čaká Cyprus náročné obdobie. Slovensko verí, že prijaté riešenie pomôže Cypru transformovať svoju ekonomiku a osvojiť si nový, udržateľný model rozvoja," dodal šéf rezortu financií.

Konsolidácia, štrukturálne reformy a boj proti daňovým únikom na Slovensku nie sú podľa Kažimíra samoúčelné. "Musíme zabrániť tomu, aby dôvera, ktorú sme na finančných trhoch a u európskych partnerov získali práve dôveryhodnou konsolidáciou, bola naštrbená a dôsledky aby znášali ľudia na Slovensku," podčiarkol minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu