Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rast minimálnej mzdy môže ohroziť 10 tisíc miest

BRATISLAVA - Malé firmy do 20 zamestnancov, ktorých sa nárast najnižších miezd dotkne najvýraznejšie, dávajú podľa Juraja Borgulu z RÚZ prácu približne 900 tisíc zamestnancom.

Zvýšenie minimálnej mzdy na 7 600 Sk môže podľa Juraja Borgulu z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) ohroziť približne 10 tis. pracovných miest v malých firmách. "Minimálnou mzdou tlačíme najhoršie fungujúce firmy k tomu, aby zvyšovali svoje mzdové náklady bez ohľadu na ich situáciu," povedal zástupca RÚZ na utorkovom diskusnom fóre o inštitúte minimálnej mzdy. Ako pokračoval, malé firmy do 20 zamestnancov, ktorých sa nárast najnižších miezd dotkne najvýraznejšie, dávajú prácu približne 900 tis. zamestnancom. RÚZ dlhodobo zastáva názor, že inštitút minimálnej mzdy v súčasnej podobe je potrebné zrušiť.

Predstaviteľ RÚZ pritom upozornil, že sa od účinnosti zákona o minimálnej mzde ešte nikdy nestalo, aby sa zamestnávatelia a odborári dohodli na novej výške minimálnej mzdy. "Vláda tento dialóg nikdy nebrala vážne," povedal Borgula. Poukázal tiež na to, že u zamestnávateľov, ktorí nemajú uzatvorené kolektívne zmluvy, znamená zvýšenie minimálnej mzdy podľa Zákonníka práce nárast miezd vo všetkých platových triedach. "Kolektívne zmluvy pritom nemá na Slovensku uzatvorených 73 percent zamestnávateľov," upozornil. Samospráva ako jeden zo zamestnávateľov pritom podľa Borgulu zvyšovanie minimálnej mzdy vôbec nekritizuje, keďže príjmy samosprávy sú závislé od objemu vybranej dane z príjmov fyzických osôb.

Ako uviedol viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Vladimír Mojš, inštitút minimálnej mzdy by sa mal zachovať, keďže ochraňuje zamestnávateľov pred nekalou súťažou a zamestnancov pred chudobou. Minimálna mzda je podľa Mojša aj ukazovateľom etickej vyspelosti krajiny. "Ak by sme zrušili minimálnu mzdu, ako by vyzerali mzdy ľudí, ktorí nie sú pokrytí kolektívnymi zmluvami?," spýtal sa odborársky viceprezident.

Minimálna mzda sa od začiatku októbra tohto roka zvýšila z pôvodných 6 900 Sk na 7 600 Sk. Minimálna hodinová mzda tak od októbra dosahuje 43,70 Sk. Najnižšie mzdy sa pritom mali podľa pôvodného návrhu rezortu práce a sociálnych vecí upraviť na 7 500 Sk. Vláda však schválením minimálnej mzdy na úrovni 7 600 Sk vyhovela požiadavke Konfederácie odborových zväzov SR.

Najnižšie mzdy na Slovensku sa v budúcom roku zvyšovať nebudú. "So sociálnymi partnermi sme sa dohodli, že najbližšie zvýšenie minimálnej mzdy bude od 1. januára 2008," uviedla po minulotýždňovom rokovaní vlády ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Rezort práce a sociálnych vecí totiž v budúcom roku pripraví návrh nového zákona o minimálnej mzde. "Treba prijať nový mechanizmus prepočtu minimálnej mzdy a počas budúceho roka odpojíme inštitút minimálnej mzdy od 43 právnych predpisov," povedala ministerka. Ako po rokovaní vlády dodal premiér Robert Fico, vláda chce dosiahnuť "v určitom časovom horizonte minimálnu mzdu, ktorá bude predstavovať 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu