Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel známy český herec Luděk Kopřiva

Luděk Kopřiva
Luděk Kopřiva

ČTYŘKOLY - Nezabudnuteľný farár Otík z Troškovej trilógie Slunce, seno... zomrel. Vo veku 80 rokov podľahol známy český herec Luděk Kopřiva Parkinsonovej chorobe.

"Manžel zomrel v sobotu," potvrdila smutnú správu jeho manželka Eva, s ktorou herec posledných desať rokov žil v obci Čtyřkoly v okrese Benešov.

Parkinsonova choroba spôsobuje predčasné starnutie mozgových buniek, a preto musel Kopřiva užívať silné lieky. "Každý väčší pohyb ma unaví a neustále sa mi trasie ruka," posťažoval sa Kopřiva nedávno.

Divákom utkvel v pamäti najmä ako farár Otík v sérii Zdeňka Trošku Slunce, seno... či ako baletný majster Hugo z prvého dielu Básnikov režiséra Dušana Kleina.

Svoju hereckú kariéru však odštartoval ešte v roku 1960, keď z plzenského Divadla J. K. Tyla prišiel do Prahy. Tri desiatky rokov sa upísal pražskému Divadlu E. F. Buriana.

Okrem toho účinkoval v televízii i vo filme, kde vytvoril viac než tridsať titulov, hlavne komédií a rozprávok. Jeho poslednou hereckou príležitosťou bol pred desiatimi rokmi romantický koprodukčný film sci-fi Nexus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu