Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Video ochutnávka Divadelnej Nitry 2018

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

REagujte na 27. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018, ktorý sa bude konať od 28. septembra do 3. októbra. Ste zvedaví, čo na Vás čaká počas jedného z najvýznamnejších divadelných festivalov na Slovensku? Prinášame Vám video ochutnávku hlavného programu! Téma: - RE

13 inscenácií tvorcov z 8 krajín na rôznorodých festivalových javiskách počas nabitých 6 dní divadelného ošiaľu v hlavnom programe.

HLAVNÝ FESTIVALOVÝ PROGRAM V 14 MINÚTACH

 

MÔJ BOJ, Poľsko                                                                                                                                TR Warszawa
réžia: Michał Borczuch
28. 9. 2018, 18.00 – 22.00, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Veľká sála, s prestávkou

6 zväzkov, asi 3 600 strán, milióny výtlačkov, preklady do desiatok jazykov. Rozmerný Knausgårdov román o boji s každodennosťou doslova hltajú čitatelia a vášnivo o ňom diskutujú literárni vedci. Režisér Michał Borczuch a herci varšavského divadla prinášajú strhujúcu inscenáciu o túžbe človeka po normálnosti a obyčajnom živote. Inscenácia patrí v Poľsku k najoceňovanejším aj najdiskutovanejším dielam sezóny.

 

REminiscencia

VSTUPENKY V PREDAJI

BATACCHIO, Česká republika  
Cirk La Putyka
réžia: Maksim Komaro
3. 10. 2018, 19.30 – 20.40, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Veľká sála,

Neviete, čo to je teeterboard? Na predstavení špičkového českého súboru Cirk La Putyka s názvom Batacchio sa to určite dozviete. Ba čo viac, budete obdivovať virtuozitu gymnastiky a vzrušujúcu akrobaciu, pobavíte sa na groteskných výstupoch i kabaretných hudobných číslach, účinkujúci vás prekvapia magickými trikmi či živou komunikáciou s obecenstvom. Skrátka, REtro klasického cirkusového sveta spred 100 rokov v spojení s novým cirkusom v celej jeho rozmanitosti a pod taktovkou fínskeho režiséra.

 

REpublika 100

VSTUPENKY V PREDAJI

Zoberte deti do divadla na nový cirkus! V obehu sú posledné vstupenky so zľavou pre deti na legendárny súbor Cirk La Putyka a ich dielo Batacchio. 

ĽUDIA, MIESTA A VECI, Slovensko                         
Divadlo Andreja Bagara v Nitre
réžia: Marián Amsler
1. 10. 2018, 18.00 – 20.50, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Veľká sála

Príbeh mladej ženy, ktorá sa ocitne v liečebni pre drogovo závislých, je dnes mimoriadne pútavý – týka sa mnohých. V sugestívnom spracovaní na scéne Divadla Andreja Bagara sa z neho stáva priam klasická dráma s očistným záverom. Skvelé herecké výkony, veľkolepé scénografické riešenie a tragický rozmer okorenený humorom odkrývajú dilemy súčasného človeka, krízu rodiny, vzťahov, absenciu viery v Boha i vo vlastné schopnosti. Je návrat do REality po tom všetkom možný?

 

REsocializácia

VSTUPENKY V PREDAJI

PIESOK V OČIACH, Libanon & Nemecko             
autor a réžia: Rabih Mroué
29. 9. 2018, 16.00 – 17.05, 21.00 – 22.05, Staré divadlo Karola Spišáka – Štúdio Tatra

Vraždenie zo strany hnutia ISIS považujeme za neprijateľné. A čo zabíjanie teroristov pomocou dronov? Libanonsko-nemecký konceptuálny tvorca nastoľuje vo svojej inscenovanej prednáške aktuálne otázky etiky a morálky dnešnej spoločnosti. Prepája fiktívny svet médií a kinematografie s REalitou zabíjania. Rabih Mroué neponúka odpovede. Zobrazuje skutočnosť z viacerých pohľadov, aby si divák na základe predložených faktov našiel odpoveď sám.
 

REakcia

VSTUPENKY V PREDAJI

VSTUPENKY V PREDAJI

 

NOC, Portugalsko         
circolando – transdisciplinary creation space
réžia: André Braga & Cláudia Figueiredo
30. 9. 2018, 18.00 – 19.40, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Veľká sála

Noc je časom snov, duchov, ale aj zločinov a násilia. Počas noci sa človek konfrontuje s vlastnými podvedomými procesmi a charakterom. Zdanlivú intimitu noci môžu narušiť cudzie elementy alebo vlastné egá. Traja outsideri sa schádzajú, aby rozohrali fyzicky náročný a vyčerpávajúci boj o lepšie miesto vo svete a o lepší život. Tanečno-divadelná performancia Noc prináša na javisko REalitu nočnej ulice s divokou energiou a dynamickou hudbou Dja André Piresa.

 

Realita


VSTUPENKY V PREDAJI

 

MAĎARSKÝ AGÁT, Maďarsko  
koncept a réžia: Kristóf Kelemen & Bence György Pálinkás
2. 10. 2018, 17.30 – 18.30, 20.30 – 21.30, Staré divadlo Karola Spišáka – Štúdio Tatra

Ekológia verzus politika. Môže sa stať strom predmetom vášnivých politických diskusií? Mladí tvorcovia sa v inscenácii zaoberajú vzťahom maďarského národa k agátom. Agát biely síce pochádza zo Severnej Ameriky, no za tristo rokov sa stal pre Maďarov národným stromom a pre Viktora Orbána zasa zbraňou proti diktátu Európskej únie, ktorá chce obmedziť negatívny vplyv agátov na životné prostredie. A my sledujeme číre politické divadlo bez pátosu s poriadnou dávkou irónie a satiry.


REakcia

VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI

 

33 OTÁČOK ZA MINÚTU A PÁR SEKÚND, Libanon & Nemecko 
text a réžia: Rabih Mroué & Lina Saneh
1. 10. 2018, 16.30 – 17.30, 21.15 – 22.15, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Štúdio

Akú stopu po sebe človek zanechá vo svete digitálnych technológií, keď zomrie? Rabih Mroué a jeho partnerka Lina Saneh REkonštruujú posledné momenty života libanonského ľavicového aktivistu a nechávajú nás sledovať udalosti po jeho zmiznutí. V preformátovanej inštalácii bez hercov budú diváci tento príbeh sledovať optikou komunikačných nástrojov súčasného sveta – mobilov, televízie a sociálnych sietí.
 

Rekonštrukcia

VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI

 

TAK ĎALEKO, AKO MA POVEDÚ KONČEKY PRSTOV, Spojené kráľovstvo & Libanon 
réžia: Tania El Khoury
29. 9. 2018, 30. 9. 2018, 1. 10. 2018, 2. 10. 2018, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – suterén

Aké to je, keď vás hlboko zasiahne príbeh niekoho, koho nepoznáte? Napríklad sýrskeho utečenca? Kam až môžu človeka priviesť končeky prstov? Intímna performancia, v ktorej sa prostredníctvom dotykov, hudby a príbehu vždy len jeden divák vydáva na cestu, kde stretáva ľudí rôznych osudov, rás, vyznaní. Na cestu súcitu a pochopenia.

 

REaktivizácia

VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI

 

AMERICKÝ CISÁR, Slovensko    
Štúdio 12 & Divadlo Pôtoň
Martin Pollack
réžia: Iveta Ditte Jurčová
dramatizácia: Michal Ditte
29. 9. 2018, 16.00 – 17.15, 21.00 – 22.15, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Štúdio

REtrospektívny pohľad na útek státisícov obyvateľov Haliče odhaľuje jasné paralely s fenoménmi migračnej krízy súčasnosti. V komornom priestore sú diváci spolu s päticou hercov stiesnení ako pasažieri po okraj naplnenej lode plaviacej sa k pobrežiu „zasľúbenej“ Ameriky. O to silnejšie pôsobia ich jednoduché a dojímavé príbehy. Reportážny charakter prózy rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka sa v koprodukčnej inscenácii dvoch alternatívnych divadiel snúbi s poetickým konceptom režisérky Ivety Ditte Jurčovej.


REtrospektíva

VSTUPENKY V PREDAJI
VSTUPENKY V PREDAJI

Neváhajte, lístky na Amerického cisára sa rýchlo míňajú! 

 

ZNOVUZJEDNOTENIE KÓREÍ, Slovensko              
Štátne divadlo Košice
Joël Pommerat
réžia: Júlia Rázusová
2. 10. 2018, 17.30 – 20.10, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Štúdio

Súčasný francúzsky dramatik Joël Pommerat v sérii situácií zameraných na medziľudské vzťahy skúma krehké koalície aj zárodky opozičných nálad, ktoré vznikajú medzi mužom a ženou podobne ako medzi rozdelenými národmi. A Júlia Rázusová, REprezentantka progresívneho prúdu domácej divadelnej tvorby, svoju poetiku prepojila s výtvarníčkou Markétou Plachou, čím vznikla mizanscénicky originálna a vizuálne pútavá inscenácia, v ktorej navyše funguje vzácna herecká súhra.


REvanš

VSTUPENKY V PREDAJI

Neváhajte, lístky na Znovuzjednotenie Kóreí sa rýchlo míňajú! 

 

SÁM A ESMERALDA, Slovensko - Sprievodný program
Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
Martina Montelius
réžia: Linda Keprtová
2. 10. 2018 10.00 – 11.20, Staré divadlo Karola Spišáka – Veľká sála

Švédska dramatička Martina Montelius vystavala poctu fantázii, ktorá môže byť cestou zo všednosti a života zviazaného obmedzeniami, na téme detskej osamelosti. Hre dominuje Sám, jeho stará mama so záhadnou futbalovou kariérou a slávna cirkusová umelkyňa Esmeralda. Kým Sám a jeho otec hľadajú cestu k vzájomnému pochopeniu, v príbehu sa prelína skutočný svet so svetom fantázie.

 

REpublika 100

VSTUPENKY V PREDAJI   

 

ČECHY LEŽIA PRI MORI (Zatvorte oči... Počujete, ako šumí?), Česká republika                
Naivní divadlo Liberec
Radek Malý, Vít Peřina, Michaela Homolová
réžia: Michaela Homolová
1. 10. 2018, 9.00, Staré divadlo Karola Spišáka – Štúdio Tatra

Magický podmorský svet, v ktorom sa majestátne vlnia medúzy, preletujú rybky, svietia koraly aj oči veľrýb. V ktorom môžete plávať i spať v mušli. Jedno z najlepších európskych divadiel pre deti opäť zavíta do Nitry. Tentoraz s poetickou kolážou z básní skvelého súčasného autora. Hoci inscenácia Čechy ležia pri mori je určená deťom od šiestich rokov, jej čaru podľahnú aj ich rodičia a starí rodičia, divadelníci i výtvarníci – skrátka všetci, ktorí vedia oceniť unikátne spojenie krásy slova, obrazu a hudby.

 

REpublika 100

VSTUPENKY V PREDAJI  

 

WOW!, Slovensko         
Debris Company
Eugen Gindl
koncept a réžia: Jozef Vlk
choreografia: Stanislava Vlčeková
3. 10. 2018, 17.30 – 18.30, Divadlo Andreja Bagara v Nitre – Štúdio

REnomovaní tvorcovia z Debris Company prepájajú súčasný tanec s hlbšími filozofickými úvahami o civilizácii a človeku, ktorého pôsobenie na planéte je prokreatívne i ničivé zároveň. Poetické texty Eugena Gindla prúdia priestorom ako šepot asociácií a slovných impulzov, ktoré sa vzápätí pretavujú do pôsobivých scénických obrazov. Silný vizuálny koncept sa nasycuje pohybom tanečníkov, ale aj ambientnou hudbou režiséra Jozefa Vlka. Vztýčený ukazovák nad stavom sveta je zabalený do maximálne príťažlivého obalu s osvedčenou značkou.

 

REflexia

Ľutujeme, toto predstavenie je už vypredané. Ďakujeme za Váš záujem a veríme, že si vyberiete iné predstavenie z programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018. Tešíme sa na Vašu návštevu.

 

STALKER, Slovensko      
Teatro Tatro
scenár a réžia: Ondrej Spišák
30. 9. 2018, 21.30 – 23.10, Kasárne, zraz divákov pri bráne od Dobšinského ulice o 21.00

Kultové Teatro Tatro s nenapodobiteľnou poetikou pozýva na návštevu do tajuplnej „zóny“, v ktorej na vlastnú päsť dokážu prežiť iba ilegálni stalkeri. Sci-fi klasika bratov Strugackých ožíva v tesnej blízkosti diváka, čo robí pobyt a zážitky v zóne ešte podmanivejšími.

 

REinkarnácia

Ľutujeme, toto predstavenie je už vypredané. Ďakujeme za Váš záujem a veríme, že si vyberiete iné predstavenie z programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2018. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 sa začne 28. septembra a potrvá do 3. októbra. Vstupenky na všetky predstavenia, ktoré ponúkne, sú v predaji online aj v pokladnici festivalu vo foyer budovy Divadla Andreja Bagara v Nitre v pracovných dňoch od 14. 00 do 17.00.

 

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

Vstupenky na všetky predstavenie zakúpite v sieti 

Video ochutnávka Divadelnej Nitry

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu