Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Simonka, želaj si

Simonka v bazéne plnom guličiek Zobraziť galériu (2)
Simonka v bazéne plnom guličiek

„V deň, keď sme priniesli trojročnej Simonke Š. z Trnavy bazén s guličkami, sme sa dozvedeli dve správy. Prvá bola výborná – Simona bola dnes po prvýkrát po náročnej liečbe doma. Druhá správa však bola šokujúca: lekári Simonke dávali už len tri týždne života,“ hovorí Soňa Rebrová, predsedníčka neziskovej organizácie ŽELAJ SI, ktorá už štvrtý rok plní sny chorých a zomierajúcich detí.

Simonkin osud ju zaskočil. Toto útle krásne dievčatko má totiž len tri rôčky. Napriek ťažkej chorobe jej úsmev neschádza z tváre a svojou milou tváričkou dokáže obšťastniť ľudí okolo seba. Doma behala po svojich, usmievala sa, jedla, čo jej bruško ráčilo (pritom ešte do dňa odchodu z nemocnice bola vyživovaná cez sondu) a bola spokojná.

„Nechcelo sa mi veriť, že v takej krátkej dobe zomrie,“ hovorí Soňa Rebrová. Simonka strávila v nemocniciach väčšinu svojho krátkeho života. Narodila sa ako nedonosená, mala len niečo vyše 700 gramov, ale lekári ju zachránili. Potom však mala problémy so zažívaním a nasledovala séria operácií. Keď sa z toho ako-tak dostala, prišla leukémia.

Na onkológii strávila asi rok a keď to začalo vyzerať dobre, prišla ďalšia šokujúca správa. Simonka má opäť rakovinu, tento raz však mimoriadne zhubný sarkóm. Ide o veľmi vzácne ochorenie - vo svete sa objavilo len zo desať krát, na Slovensku dokonca po prvýkrát. Lekári dvakrát opakovali výsledky histológie, kým tomu uverili. Zatiaľ nik z pacientov, ktorí mali toto ochorenie, neprežil. A tak ani Simonke lekári nedávajú veľké šance.

Snom malej Simonky bolo mať svoj bazénik plný loptičiek s malou šmýkľavkou. „Pretože má veľmi oslabenú imunitu, nemôže sa chodiť hrať medzi ostatné deti," napísala nám ešte na jar jej maminka Vlasta. To ani netušila, ako veľmi sa medzitým Simonkin stav zmení.

Urgentne sme zakúpili šmykľavku aj bazénik a utekali za Simonkou domov. Veľmi sa tešila, v guličkách sa bláznila aspoň dve hodiny. Úsmevmi a bozkami nešetrila, a radosť z guličiek v bazéne bola obrovská. A jej mamina žiarila šťastím, keď videla, ako sa Simonka teší. "Presne toto som chcela! Ešte aspoň raz vidieť ten jej šťastný úsmev na tvári! V nemocnici je vždy vážna, ani sa neusmeje. Vy ste jej urobili takú radosť s tými guličkami! Už dávno som ju tak šťastnú nevidela! Ďakujem vám za to," tešila sa mamina.

Správu o zákernej chorobe znáša vcelku dobre. Ako je to možné? Nedalo nám to. "Viete, Simonka je takmer od narodenia v nemocnici. Čo má, chúďa, z takéhoto života?" pýta sa nás mamina, snažiac sa získať nadhľad. Vidieť však, ako veľmi svoju dcéru ľúbi, a rovnako aj jej dedko a babka, ktorí ju počas návštevy dobrovoľníkov so Želaj si nespustili z očí, plnili jej všetko, čo jej videli na očiach a s láskou ju objímali.

Žiaľ, Simonkin osud sa skutočne zavŕšil tak, ako lekári predpokladali. Stav sa jej nečakane zhoršil a svojej chorobe podľahla. „Je nám to veľmi, veľmi ľúto. Nikdy nezabudneme na Simonkin šťastný úsmev, na jej pusinky pre nás i maminku. Hoci sme jej nemohli pomôcť vyzravieť, aspoň sme jej v posledných dňoch urobili radosť. Videli sme ju šťastnú a spokojnú a tak sme si ju aj zapamätali. Pre nás to bude navždy usmievavé slniečko,“ hovorí Soňa Rebrová so ŽELAJ SI.

Ľudia, ktorí chcú pomôcť plniť detské sny, si môžu jednoducho vybrať sen niektorého dieťaťa zo zoznamu čakateľov a splniť mu ho. Môžu tiež prísť Želaj si podporiť na charitatívnom podujatí Deň lampiónov a želaní, ktoré sa bude konať 23.9. na promenáde Eurovea.

Lampióny želaní alebo balóniky šťastia pochádzajú z Ázie, kde sa používajú už 2 tisíc rokov. Ľudia totiž veria, že keď odletia vysoko do neba, priania na nich napísané sa splnia – lampióny by vraj mali zo sebou odniesť všetkých zlých duchov a nešťastie.

Predaj lampiónov začne o 17.00 hod a skončí sa hromadným púšťaním lampiónov o 19.15 hod. V tom čase by už mala byť tma a efekt lietajúcich lampiónov očarí každého. Účasť na podujatí prisľúbili Zdenka Predná, Martina Schindlerová, skupina maduar. Pri vylietavaní lampiónov do neba bude bez nároku na honorár spievať Martin Chodúr nádhernú pieseň Hallelujah.

 

Týmto vás všetkých srdečne pozývame!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu