Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedcov ohromilo fenomenálne odhalenie z Mount Everestu: Žije tam tento nepolapiteľný tvor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOUNT EVEREST - Vedci na základe environmentálnych vzoriek potvrdili prítomnosť nepolapiteľnej a nevrlo pôsobiacej mačky, ktorá žije rovno na najvyššom vrchole sveta. Ide o mačku žijúcu samotárskym spôsobom života. Teritórium samcov môže mať rozlohu aj viac než sto štvorcových kilometrov.

Pallasova mačka, tiež známa ako manul, je zavalitá šedá divá mačka, veľká asi ako tá domáca. Manuly sa zdržiavajú na stepiach a pastvinách vo vyšších nadmorských výškach Strednej Ázie. Ich osamelá povaha a odľahlé prostredie znamená, že ich ľudia vo voľnej prírode spozorujú len veľmi zriedka. "Je fenomenálne objaviť dôkaz o tomto vzácnom a pozoruhodnom druhu na vrchole sveta," uviedla Tracie Seimonová z Programu zoologického zdravia spoločnosti Wildlife Conservation Society.

Seimonová bola spoluvedúcou výskumného tímu, ktorý zbieral environmentálne vzorky zo svahov Everestu. Pomocou testovania DNA zistili, že vzorka na dvoch rôznych miestach - vo výške 5100 a 5190 metrov nad morom zistili, že pochádzajú z manula. "Objav Pallasovej mačky na Evereste osvetľuje bohatú biodiverzitu tohto vzdialeného vysokoalpského ekosystému a rozširuje známy rozsah tohto druhu do východného Nepálu," povedala expertka. 

Výskumníčka v oblasti ochranárskej biológie a nadšenkyňa manulov Paige Byerlyová oslávila túto správu na Twitteri komentárom: "Najsuper zviera sveta nájdené na najvyššej hore sveta prostredníctvom neinvazívnej genetiky! Predstava Pallasovej mačky, ktorá sa spoza skaly vysmieva elitným horolezcom, ma skutočne hreje pri srdci."

Viac o téme: Mount EverestManulPallasova mačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu