Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári sú zdesení z nového trendu na TikToku: Hrozí vám rakovina, okamžitý zákaz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/The Project)

CANBERRA - Austrálskym a novozélandským lekárom zdvíha tlak ďalší z trendov šíriaci sa NA TikToku. S blížiacim sa letom v tejto časti sveta sa totiž užívatelia začali medzi sebou pretekať, kto z nich má spálenejšiu pokožku od slnka. Austrália pritom patrí medzi krajiny s najväčším výskytom rakoviny kože.

Ľudia z Austrálie a Nového Zélandu začali zdieľať videá svojich spálenín od slnka pod heslom #sunburnchallenge. Na iných videách zas učia ostatných, ako dosiahnuť dokonalé letné opálenie. Keďže melanóm je jedným z najbežnejších druhov rakoviny v Austrálii a najčastejším vo veku 20 až 39 rokov medzi miestnymi obyvateľmi, lekári rýchlo začali konať, aby zastavili tento šialený trend. 

"Zmeňte kultúrny pohľad na opaľovanie," povedala ešte v septembri profesorka Georgina Longová z Inštitútu melanómu v Austrálii a vyzvala sociálne médiá a influencerov, aby prestali propagovať nebezpečné návyky o vystavovaní sa slnečným lúčom. Generálny riaditeľ inštitútu Matthew Browne dodal: "Každých tridsať minút je diagnostikovaný melanóm jednému Austrálčanovi. Neexistuje žiadny bezpečný spôsob opaľovania, vrátane konceptu ochranného základného opálenia na začiatku leta."

TikTok v týchto dňoch zakázal hashtag #sunburnchallenge v Austrálii a spustil kampaň proti opaľovaniu. "Budeme aktívne propagovať obsah tvorcu súvisiaci s kampaňou, čo znamená, že toto posolstvo uvidí každý vo veku 20 až 39 rokov," povedal generálny manažér pre TikTok v Austrálii a na Novom Zélande Lee Hunter. "Každý, kto hľadá hashtag súvisiaci so slnkom, opaľovaním a podobnými frázami, uvidí banner a dostane informácie, ktoré opisujú nebezpečenstvá opaľovania," dodal. 

Viac o téme: OpaľovanieRakovina kožeAustráliaTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu