Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Možno ste si tiež mysleli, že z tejto potraviny sa priberá: Omyl! Vraj sa z nej dá schudnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BATON ROUGE - Ľudia majú tendenciu cítiť sa sýti, keď skonzumujú určité množstvo jedla bez ohľadu na jeho kalorický obsah. Zemiaky pomáhajú naplniť tanier jedlom, ktoré môže byť inak oveľa kalorickejšie, čo pomáha zhadzovať kilá. To nie je v súlade s doterajšími tvrdeniami o tom, že zo zemiakov sa priberá.

"Ľudia majú tendenciu jesť rovnakú hmotnosť jedla bez ohľadu na obsah kalórií, aby sa cítili nasýtení," povedala spoluautorka štúdie, profesorka Candida Rebellová z Pennington Biomedical Research Center v Louisiane. "Konzumáciou potravín s vyššou hmotnosťou, ktoré majú nízky obsah kalórií, môžete ľahko znížiť počet kalórií, ktoré skonzumujete," tvrdí. 

Možno ste si tiež
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do štúdie sa zapojilo 36 ľudí, ktorí mali nadváhu, obezitu či inzulínovú rezistenciu. Kľúčovým aspektom bolo, že výskumníci neznížili veľkosť ich porcií jedál, ale znížili ich kalorický obsah zahrnutím zemiakov. Jedlo každého účastníka bolo prispôsobené jeho individuálnym kalorickým potrebám, no nahradením časti mäsa zemiakmi sa účastníci cítili plnší a často ani nedojedli. Osoby, ktoré boli vo veku 18 až 60 rokov, dostali stravu, ktorá zahŕňala fazuľu, hrášok s mäsom, ryby alebo zemiaky s mäsom. Obe diéty mali vysoký obsah zeleniny a podľa odhadov nahradili 40 percent bežnej spotreby mäsa buď fazuľou a hráškom, alebo zemiakmi. 

Zemiaky uvarili v šupke a potom uskladnili na 12 až 24 hodín do chladničky, aby sa zvýšil obsah vlákniny. Boli zakomponované do hlavných obedových a večerných chodov, kde sa podávali vo forme zemiakovej kaše, opekaných zemiakových mesiačikov, šalátu či zapečených zemiakov. Keď  experti porovnali stravu založenú na zemiakoch, fazuli a hrachu, zistili, že obe sú rovnako zdravé. 

Zemiaky sú u nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Preukázali sme, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia zemiaky nemajú negatívny vplyv na hladinu glukózy v krvi. V skutočnosti jednotlivci, ktorí sa zúčastnili našej štúdie, schudli," skonštatovala Rebellová. Ľudia podľa nej zvyčajne nedržia diétu, ktorá sa im nepáči alebo nie je dostatočne pestrá. Stravovacie plány obsahovali rôzne jedlá. Ukázali sme, že plán zdravého stravovania môže mať rôzne možnosti pre jednotlivcov, ktorí sa snažia jesť zdravo," dodala. 

Viac o téme: ZemiakyChudnutieObezitaDiétaKalórie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu