Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci varujú pred obrovskou hrozbou zo Sibíri: Toto sa môže dostať do obehu medzi ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARSEILLE - Francúzski vedci v štúdii zverejnenej na serveri bioRxiv uviedli, že oživili a identifikovali prastaré vírusy pochádzajúce zo sibírskeho permafrostu. Zároveň poukázali na to, že tieto mikroorganizmy je vzhľadom na meniacu sa klímu potrebné preskúmať, a to napriek tomu, že takýto výskum predstavuje značné riziko. Obávajú sa totiž, že pri rozmrazovaní ľadovcov sa znovu dostanú do obehu.

V štúdii, ktorá zatiaľ nebola recenzovaná, vedci z Univerzity Aix-Marseille opisujú, ako dokázali oživiť  trinásť vírusov z piatich rôznych súborov zo vzoriek, ktoré odobrali na Ďalekom východe v Rusku. Vek jedného z nich je odhadovaný na 48 500 rokov. Tri ďalšie získané zo zamrznutých mamutích výkalov a kusu sibírskeho permafrostu naplneného veľkým množstvom mamutej srsti majú zhruba 27 000 rokov. Táto trojica bola výstižne pomenovaná Pithovirus mamut, Pandoravirus mamut a Megavirus mamut. Dva nové vírusy boli izolované aj zo zmrazeného obsahu žalúdka vlka dravého (Canis lupus) a dostali názvy Pacmanvirus lupus a Pandoravirus lupus. 

Vedci varujú pred obrovskou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Oživené vírusy majú infekčné patogény a dokážu infikovať jednobunkové organizmy známe ako améby, ktoré prežívajú v pôde a vo vode. Keď totiž boli počas experimentu zavedené do živých améb, dokázali ich napadnúť a replikovať sa. Skupina výskumníkov z tohto projektu už v roku 2014 oživila zo sibírskeho permafrostu 30 000 ročný vírus. "48 500 rokov je ale svetový rekord," uviedol člen tímu Jean-Michel Claverie pre vedecký časopis News Scientist. Jeho kolegovia zároveň vysvetľujú, že napriek riziku je potrebné zamerať sa najmä na vírusy infikujúce eukaryoty. Dôvodom je fakt, že rastúce teploty spôsobené klimatickými zmenami pravdepodobne znovu prebudia mnohé mikrobiálne hrozby, vrátane patogénnych vírusov pochádzajúcich z dávnej minulosti. 

"Ako je, nanešťastie, zdokumentované nedávnymi (a prebiehajúcimi) pandémiami, každý nový vírus, dokonca aj ten súvisiaci so známymi rodinami, takmer vždy vyžaduje vývoj špecifických medicínskych prostriedkov, akými sú nové antivirotiká alebo vakcíny. Neexistuje ekvivalent k širokospektrálnym antibiotikám proti vírusom, pretože v rôznych vírusových rodinách chýbajú univerzálne konzervované procesy, ktoré by sa dali liečiť. Je preto na mieste uvažovať o riziku, že staré vírusové častice zostanú infekčné a dostanú sa späť do obehu rozmrazovaním starých vrstiev permafrostu," vysvetlili autori štúdie. 

Viac o téme: VírusSibírPermafrostTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu