Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matka menila deväťmesačnej dcére plienku: To, čo v nej našla, ju absolútne šokovalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Keď menila Sarah Reganová z austrálskeho Sydney svojej deväťmesačnej dcérke plienku, zostala zhrozená. Bolo v nej totiž plno krvi. Po sérii vyšetrení bábätka oznámili lekári matke diagnózu, ktorá ju šokovala ešte viac. Napriek tomu ostala vyrovnaná a snaží sa, aby jej dnes už dvojročné dievčatko malo čo najnormálnejšie detstvo.

Pohľad na plienku plnú krvi vyvolal u 38-ročnej Reganovej všetky možné asociácie a obavy. Domnievala sa, že jej ani nie ročná dcéra Birdie má infekciu obličiek. Znepokojená mamička ju okamžite vzala na pohotovosť, kde dievčatko absolvovalo niekoľko vyšetrení. Lekári vykonali ultrazvuk, hormonálne testy a röntgenové vyšetrenie zápästia. Nakoniec zistili, že kosti Birdie sú na jej vek veľmi vyspelé a diagnostikovali jej predčasnú pubertu. "Povedali mi, že to bola jej prvá menštruácia. Netušila som, čo si mám myslieť, nikdy predtým sme o tom nepočuli," hovorí Austrálčanka. 

 

Aussie mum Sarah Regan rushed her baby daughter Birdie to the emergency room with a nappy full of blood, only to be stunned by her diagnosis. Full story: bit.ly/3ggx8ol

Posted by Courier Mail on Thursday, November 17, 2022

Predčasná puberta u detí v nízkom veku je zriedkavý stav zahŕňajúci fyzické príznaky sexuálnej zrelosti, ktoré sa vyvinú príliš zavčasu. Keďže Birdie má teraz dva roky, je ešte veľmi malá na to, aby sa dali odhaliť ďalšie príznaky typické pre pubertu, ako napríklad zmeny nálady alebo menštruačné bolesti. "Nemá ochlpenie ani prsia, čo niekedy deti s týmto ochorením mávajú. Keď ide do škôlky, musím učiteľkám vysvetliť, že ak v jej plienkach nájdu krv, nemusí ich to znepokojovať. Preto máme aj potvrdenie od lekára," priblížila Sarah. Podľa nej je dôležité, aby ľudia o tejto diagnóze vedeli. 

Matka menila deväťmesačnej dcére
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odkedy začala Birdie krvácať, musí každých šesť mesiacov podstúpiť hormonálny test, ultrazvuk a röntgen, aby mali lekári pod kontrolou každú prípadnú zmenu. Reganová uviedla, že ak bude vývoj jej dcéry rýchlo napredovať, zváži hormonálne injekcie, aby ho spomalila a zabránila tomu, aby sa aj ďalšie prvky puberty objavili príliš skoro. Dievčatko vraj niekedy krváca, inokedy špiní, pričom nejde o pravidelný cyklus. "Snažíme sa zabezpečiť, aby ju to fyzicky neovplyvnilo. Ako jej mama dúfam, že to neovplyvní jej vzhľad a rast viac, ako ktorékoľvek iné dieťa v jej veku. Ak budeme potrebovať hormonálnu terapiu, urobíme to. Nechcem, aby bola iná." Napriek zriedkavej diagnóze je vraj Birdie rovnaká ako ostatné deti v jej veku. 

Viac o téme: MenštruáciaPubertaMenzes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu