Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákerná optická ilúzia privádza ľudí do zúfalstva: Vidíte tam to, čo máte? Ani jedno z toho!

(Zdroj: Twitter/JustMePam)

ONTARIO - Optická ilúzia zverejnená na sociálnej sieti údajne dokáže odhaliť, či máte viac vyvinutú ľavú alebo pravú hemisféru. Zistiť by ste to mali podľa zvieraťa, ktoré dokážete rozpoznať v spleti čiernobielych vzorov. Nejasnosť hádanky ako aj zmätok s jej výkladom však spôsobili veľké rozčarovanie zo strany užívateľov.

Kanadská užívateľka Twitteru Pam zverejnila pred časom ickú ilúziu s komentárom: "V závislosti od toho, ako funguje váš mozog (ľavý alebo pravý) budete vidieť v tomto vzore mačku alebo losa. Akékoľvek zviera, ktoré uvidíte, nie je súčasťou obrázka, ale ilúzia vytvorená vaším vlastným mozgom. Ak si priblížite niektorý z prvkov, ktoré vidíte, ilúzia zmizne." 

Jedno zo spomínaných zvierat by sa malo ukázať v okamihu, keď sa na obraz zahľadíte z väčšej diaľky. Pokiaľ ho sledujete veľmi zblízka, stále budete vidieť iba špirálové vzory. Užívatelia, ktorí ilúziu vyskúšali, našli v spleti vzorov najmä mačku a väčšina z nich nedokáže rozpoznať losa. "Dokonca ani s vizuálnou pomôckou, ktorá obsahuje obidva vzory, ho stále nevidím," uviedol jeden z nich. Viacerí sa zhodli na tom, že los na obrázku zrejme ani nie je. 

Ani Pam a ani internet však nedokážu dať definitívnu odpoveď na to, aké zviera sa spája s pravou a aké s ľavou hemisférou. Niektorí majú podozrenie, že mačka naznačuje, že ide o ľavú. Nejasnosť významu i zmätok okolo možnej existencie losa zneistili väčšinu užívateľov, ktorí sa domnievajú, že ilúzia bola určená len na to, aby sa na ňu dlhšie pozerali. Niektorí dokonca uviedli, že nevideli vôbec nič. "Nevidel som ani jedno zviera, musím byť mŕtvy, no dobre," skonštatoval jeden z nich. 

Viac o téme: ZvieraOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu