Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci, sledujte v júli ranné nebo: Čaká na vás úžasné vesmírne divadlo, uvidíte ho aj voľným okom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Až štyri planéty, svietiace oblaky aj Mliečna dráha. To všetko môžu ľudia vidieť na nočnej júlovej oblohe. Venuša, Mars, Jupiter a Saturn sa nám odhalia skoro ráno. Koncom mesiaca bude viditeľný ďalší úkaz, ale k tomu bude už potrebný ďalekohľad.

Tlačový tajomník Astronomického ústavu Akadémie vied ČR Pavel Suchan sa vyjadril, že koncom mesiaca bude okrem štyroch planét viditeľný aj prechod dvoch mesiacov Jupitera. Na to už ale budete potrebovať ďalekohľad. V súčasnosti možno vidieť Venušu, Mars, Jupiter a Saturn ešte pred svitaním. Najprv sa má na oblohe ukázať Saturn a potom pribudnú ďalšie tri planéty, pričom Venuša doslova svieti. Saturn bude podľa Suchana viditeľný na oblohe čoskoro už celú noc. 

Svietiace oblaky

"Okrem toho očakávame aj nočné svietiace oblaky. Teda najvyššiu oblačnosť, ktorú možno sledovať zo zeme (85 km nad povrchom). Je to taká strieborná pavučina. Nastáva zhruba hodinu a pol po západe slnka alebo hodinu a pol pred jeho východom," opísal Suchan úkaz spätý s týždňami okolo letného slnovratu. "Slnko zapadá len veľmi plytko pod obzor, čo znamená, že svieti v tom čase vysoko do atmosféry a osvetľuje oblaky," vysvetlil. Nočné svietiace oblaky sa objavujú nepravidelne.

Slováci, sledujte v júli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jupiter

Nadránom 26. júla nastane súčasný prechod dvoch mesiacov Jupitera. Treba však na to aspoň malý prenosný ďalekohľad. "Keď budú mesiace prechádzať pred planétou, uvidíme ich ako čierne bodky. Môžeme pozorovať aj vstup mesiaca pred planétu alebo, keď dochádza k zákrytu za planétou," priblížil Suchan. Odporučil, aby ľudia použili statív alebo si triedér zafixovali iným spôsobom. V opačnom prípade sa bude triasť a nič v ňom nebude vidno. 

Slováci, sledujte v júli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mliečna dráha

Suchan tiež pripomenul, že v lete sa vysoko nad obzorom klenie Mliečna dráha. "Prechádza typickými letnými súhvezdiami, ako je Labuť a Orol. Ale krásne vidieť je len tam, kde je nižšie svetelné znečistenie," upozornil. Najlepšie podmienky na pozorovanie Mliečnej dráhy sú práve v letných mesiacoch a počas zimy. 

Viac o téme: VesmírPerzeidyPlanétyMliečna dráhaVesmírne divadloSvietiace oblaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu