Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako sa účinne brániť proti zápalom? Odporúčame týchto päť druhov ovocia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Čo vám ako prvé napadne pri slove zápal? Väčšina ľudí odpovie bolesť. Zápal je spájaný s negatívnymi dôsledkami, ktoré ohrozujú naše telo. Jednou z metód ochrany pred zápalom je strava bohatá na živiny, ktorá zahŕňa množstvo zeleniny a ovocia. Niektoré rastlinné potraviny boli študované z hľadiska ich potenciálnych výhod, vrátane týchto piatich protizápalových druhov ovocia.

V zdravotníctve existuje niekoľko klasifikácií zápalu. Základné delenie rozlišuje zápaly na akútne alebo chronické. Z hľadiska liečby je to obrovský rozdiel. Akútny zápal je charakterizovaný hojením poraneného tkaniva, uvádza portál eatthis.com. Trvá minúty, maximálne niekoľko dní a je prejavom poranenia, podráždenia alebo infekcie. Počas vzniku tohto zápalového procesu môže byť zjavné začervenanie, opuch, vyššia telesná teplota a bolesť v postihnutej oblasti. Poškodené tkanivo sa nahrádza novým. Ide o reakciu tela na fyzickú záťaž a jeho následnú nevyhnutnú opravu.

Na druhej strane chronický zápal, ako sa uvádza v British Journal of Nutrition, je indikátorom pre zlyhanie imunitného systému, čím prispieva k pretrvávaniu a progresii ochorenia. Neexistuje skutočný spúšťač, ale zápal je naďalej aktívny. Väčšina chronických zápalov je systémová (nie je lokalizovaná len v jednej oblasti tela) a je mierna alebo "nízkeho stupňa". Chronický zápal sa môže stať spúšťačom pre zápal myokardu, imunitné choroby, cukrovku 2. typu, obezitu, rakovinu a reumatologických ochorení. Vyvarovať sa zápalom je v podstate nemožné, ale vďaka týmto piatim druhom ovocia, budeme schopní sa voči nim lepšie brániť. 

1. Brusnice

Väčšina z nás nekonzumuje brusnice ako bobule odtrhnuté z kríku. Vtedy majú najvyššiu protizápalovú hodnotu. Pokiaľ však nepohrdnete brusnicovou šťavou, smoothie alebo ich sušenou formou, tiež to pomáha odbúravať zápaly v tele. Brusnice majú vysoký obsah bioaktívnych zlúčenín, ktoré sú spojené s antioxidačnou aktivitou. Jednou z primárnych bioaktívnych zlúčenín v brusniciach je flavonoid nazývaný kvercetín. Tieto flavonoidy boli študované pre ich úlohu pri znižovaní zápalu, tuku v žilách a pre ich protirakovinové účinky.

Ako sa účinne brániť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Pomaranče

Či už ide o klasický pomaranč, alebo mandarinky, obidva druhy ovocia obsahujú hesperetín, citrusový flavonoid. Hesperetin ponúka ochranu pred zápalom, ktorý môže viesť k poruchám nervového systému (Alzheimer, Parkinson či skleróza multiplex).

Ako sa účinne brániť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Čučoriedky

Toto ovocie sa čoraz častejšie stáva súčasťou každodenných raňajok v podobe polevy, džemu alebo v spojení s cereáliami. Pokiaľ máte podobné stolovanie, robíte dobre. Čučoriedky aj nariek tomu, že sú sladké, pomáhajú znižovať inzulín v krvi, čo je charakteristickým znakom pre rozvoj cukrovky 2. typu. Možno to pripísať obsahu "anthokyanínov" v čučoriedke a ich schopnosti meniť určité hormóny spojené s využívaním glukózy v tele.

Ako sa účinne brániť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Grapefruit

Mohli by sem zaradiť všetky citrusy. Naringin, hlavná zlúčenina nachádzajúca sa v grapefruite a iných citrusových plodoch, môže potlačiť zápalové reakcie, ako sa uvádza v Bioscience Reports z roku 2020. Deje sa tak vďaka schopnosti naringínu znižovať účinnosť prozápalových "cytokínov". o ktorých je známe, že prispievajú k poškodeniu buniek. Grapefruit je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu A a vitamínu C, ktoré sú kľúčové pri fungovaní imunitného systému.

Ako sa účinne brániť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Jahody

Jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Toto ovocie je bohaté na kyselinu ellagovú, ktorá  pôsobí protizápalovo a má aj antibakteriálne účinky. Vďaka týmto vlastnostiam je schopná odbúravať rakovinové bunky. 

Viac o téme: Ovocie Zdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu