Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pacientom hospitalizovaným s COVIDOM-19 hrozí vysoké riziko úmrtia v najbližšom roku: Takto sa dá znížiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

GAINESVILLE - V časopise Frontiers in Medicine sú zverejnené výsledky štúdie, ktorá naznačuje súvislosť medzi zmiernením príznakov dlhodobého ochorenia COVID-19 a podávaním určitých dávok steroidov. Podľa jej autorov by mali byť tieto látky naordinované všetkým pacientom, ktorí po prekonaní koronavírusovej infekcie opustili nemocnicu.

S dlhodobým covidom zápasí množstvo pacientov, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu. Vedci z Floridskej univerzity v Gainesville vlani v decembri dokonca zistili, že hospitalizovaní covid pacienti majú v priebehu ďalšieho roka viac ako dvojnásobné riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí pociťovali len mierne alebo stredne závažné príznaky ochorenia, neboli hospitalizovaní alebo sa vôbec nenakazili. Okrem toho zistili, že hospitalizovaní covid pacienti trpeli systémovým zápalom, a práve ten je rizikovým faktorom spôsobujúcim úmrtie do jedného roka. Ide však o paradox, pretože práve zápalová reakcia je prirodzenou súčasťou imunitnej odpovede organizmu, ktorý bojuje proti infekcii. Ale pri niektorých chorobách, vrátane koronavírusovej infekcie, môže byť táto reakcia príčinou mnohých komplikácií. 

Pacientom hospitalizovaným s COVIDOM-19
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

"COVID-19 spôsobuje zápal najmä v prvom štádiu ochorenia. Náš výskum je prvým, ktorý skúma vzťah medzi zápalom vyskytujúcim sa počas hospitalizácie a úmrtnosťou po uzdravení pacienta. Zistili sme, že čím silnejší je zápal počas počiatočnej hospitalizácie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že pacient zomrie do dvanástich mesiacov po zdanlivom zotavení sa z covidu," uviedol vedúci autor štúdie Arch Mainous z Floridskej univerzity. On a jeho kolegovia študovali elektronické zdravotné záznamy 1207 dospelých hospitalizovaných v rokoch 2020 a 2021 po pozitívnom covid testovaní v rámci zdravotného systému Floridskej univerzity. Tieto osoby boli sledované najmenej jeden rok po prepustení z nemocnice. 

Zápal v mnohých častiach tela

Ako východisko pre závažnosť systémového zápalu počas hospitalizácie bolo použité bežné a overené meranie koncentrácie molekuly C-reaktívneho proteínu (CRP) v krvi vylučovanej pečeňou ako odpoveď na signál aktívnych imunitných buniek. Podľa očakávania koncentrácia CRP v krvi počas hospitalizácie silne korelovala so závažnosťou priebehu covidu-19 v týchto hodnotách: 59,4 mg/l pre hospitalizovaných pacientov, ktorí nepotrebovali doplnkový kyslík, 126,9 mg/l pre tých, ktorí potrebovali extra kyslík prostredníctvom neinvazívnej, nemechanickej ventilácie a 201,2 mg/l pre najťažšie prípady vyžadujúce ventilátor alebo mimotelovú membránovú oxygenáciu. U pacientov s najvyššou koncentráciou CRP nameranou počas pobytu v nemocnici bolo riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny do jedného roka od prepustenia z nemocnice (upravené o iné rizikové faktory) o 61 percent vyššie než u pacientov s najnižšou koncentráciou CRP. 

Pacientom hospitalizovaným s COVIDOM-19
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

"Mnohé infekčné choroby sú sprevádzané zvýšeným zápalom, ktorý je väčšinou zameraný na miesto, kde sa nachádza infekcia. Covid je iný, pretože vytvára zápaly na mnohých miestach, napríklad v srdci, mozgu a obličkách. Vysoký stupeň zápalu môže viesť k poškodeniu tkaniva," vysvetlil Mainous. Spolu s jeho tímom poukázali aj na to, že zvýšené riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny spojenej so závažným zápalom sa znížilo o 51 percent, ak boli pacientovi po hospitalizácii podané protizápalové steroidy. Tieto výsledky naznačujú, že závažnosť zápalu počas hospitalizácie môže predpovedať riziko následných vážnych zdravotných problémov vrátane úmrtia na dlhodobý covid. Experti preto odporúčajú, aby pacientom, ktorí boli prepustení z nemocnice, lekári predpisovali steroidy na perorálne užívanie. 

Pacientom hospitalizovaným s COVIDOM-19
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Je COVID-19 chronické ochorenie?

Podľa autorov štúdie by mohol byť covid považovaný za potenciálne chronické ochorenie. "Keď má niekto nádchu alebo zápal pľúc, zvyčajne sa choroba skončí, keď sa pacient zotaví. To sa však líši od chronického ochorenia, akými sú kongestívne zlyhanie srdca alebo cukrovka, ktoré komplikujú zdravotný stav pacienta aj po akútnej epizóde. Podobne možno budeme musieť začať uvažovať aj o COVID-19, pretože má pretrvávajúce účinky v mnohých častiach tela aj po tom, ako sa pacienti zotavia z počiatočnej epizódy," doplnil Mainous. Keď vedci spoznajú dôležitosť dlhodobého covidu po zdanlivom uzdravení, musia sa podľa neho zamerať na liečbu, aby predišli neskorším problémom, akými sú mŕtvice, mozgová dysfunkcia a najmä predčasná smrť. 

Viac o téme: SteroidyKoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu