Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci skúmali stolicu dobrovoľníkov: Ohromujúce odhalenie v súvislosti s vážnym ochorením

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Rozbory stolice by mohli lekárom pomôcť už v ranom štádiu odhaliť rakovinu pankreasu, uvádza britská BBC na svojich internetových stránkach. Vedci na základe štúdie, na ktorej sa podieľalo 136 dobrovoľníkov, zistili, že pri tomto ochorení sa zrejme mení črevná mikroflóra.

Rakovinu pankreasu v počiatočných štádiách často nesprevádzajú žiadne príznaky, a tak sa bežne stáva, že lekári ju odhalia až v pokročilejších fázach, kedy sa už horšie lieči. Keď nádor rastie, môže spôsobiť nešpecifické príznaky, ako sú poruchy trávenia, zmeny vo vyprázdňovaní alebo bolesti chrbta či brucha. Niektorí pacienti absolvujú niekoľko návštev u praktického lekára, než sa rakovinu pankreasu podarí diagnostikovať. V súčasnosti sa menej než jeden z dvadsiatich ľudí trpiacich najbežnejšou formou tohto typu rakoviny dožíva viac ako päť rokov po stanovení diagnózy. Skoršie zachytenie choroby by tieto nádeje zvýšilo. 

Vedci skúmali stolicu dobrovoľníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím španielskych vedcov, ktorý výsledky svojej štúdie zverejnil v časopise Gut, pracoval s pacientami z jednej nemocnice v Barcelone a jednej v Madride. Len časť účastníkov trpela rakovinou pankreasu, ostatní fungovali ako kontrolná skupina. Odovzdali vzorky slín a stolice a vedci potom skúmali, či v nich sú u pacientov s rakovinou a u ľudí bez nej nejaké rozdiely. 

Vedci skúmali stolicu dobrovoľníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ čo u slín sa nič neukázalo, vzorky stolice sa u týchto dvoch skupín líšili. Črevné baktérie, huby a ďalšie mikróby mali odlišný genetický profil. Tak sa jasne podarilo odlíšiť pacientov s rakovinou bez ohľadu na to, v akom štádiu ochorenia boli. Charakteristické znaky črevného mikrobiómu sa tak pravdepodobne objavujú už v ranej fáze choroby. Španielski experti odporučili, aby sa v tomto výskume pokračovalo. Ich kolegovia v Nemecku poznatky už potvrdili na malej skupine pacientov a obdobné testy sa konajú aj v Japonsku. 

Viac o téme: RakovinaPankreasStolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu