Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Matka varuje rodičov: Jej dcérka utrpela hrozivé zranenie z lízania lízanky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Ak kupujete svojim deťom lízanky, po prečítaní tohto príbehu už možno nebudete. Mamička z Austrálie sa podelila so svojím hrôzostrašným zážitkom, keď jej malá dcéra utrpela chemické popáleniny na jazyku z lízania kyslej lízanky. Podľa zubára nejde o nič výnimočné.

Kirsty Wrightová z Melbourne chce, aby ostatní rodičia vedeli o nebezpečenstvách kyslých lízaniek. Jej dcérka Willow Wrightová totiž utrpela popáleniny na jazyku v dôsledku lízania desiatich cukroviniek značky Warheads. Dievčatko správne povedalo, že má pocit, akoby sa mu z jazyka stiahla koža. Ostala mu veľká diera na jazyku, dokonca sa z jazyka odlúpila koža. "Rozplakala som sa, pretože som sa naozaj bála. Toto som ešte nevidela," uviedla Kirsty. 

Okamžite volala dcérinmu lekárovi, ktorý povedal, že s tým nemôže veľa urobiť. Navrhol použiť ľad a Panadol na zvládnutie bolesti, kým sa jazyk zahojí. Zubár Jonathan Teoh zo spoločnosti Dental Association of Australia vysvetlil, že lízanky obsahovali vysoké hladiny kyseliny. "Najmä lízanky s kyslou príchuťou môžu byť veľmi nebezpečné. Výrobky s touto úrovňou kyseliny alebo PH môžu spôsobiť chemické popáleniny na lícach a jazyku," varoval Teoh. 

VIDEO Matka varuje rodičov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako zubár sa už stretol s podobnými traumami a škodami zubov či ďasien, ktoré spôsobili kyslé lízanky. Tie od Warheads majú údajne podobnú úroveň PH ako kyselina chlorovodíková, sú dokonca silnejšie ako citrónová šťava či Coca Cola. Na obale sú jasné varovné nápisy, ktoré hovoria, že lízanky by mali konzumovať iba deti vo veku od štyroch rokov. Podľa zubných lekárov je však najlepšie sa týmto lízankám kvôli ich kyslému povlaku úplne vyhnúť. Wrightová odvtedy vyhodila všetky lízanky vo svojom dome. "Len som chcela upozorniť rodičov, aké nebezpečné sú tieto sladkosti," dodala.

Viac o téme: JazykLízanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu