Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Nová zbraň proti KORONAVÍRUSU: Vedci vytvorili instantnú anticovidovú polievku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

CARACAS - Venezuelský výskumný ústav pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo vytvoril instantnú "anticovidovú" polievku. Pacientom s covidom má dodať potrebné živiny, ale aj ušetriť náklady na jedlo v nemocniciach v tejto juhoamerickej krajine, roky sužovanej ekonomickou krízou. Informoval o tom španielsky server ALnavío s odkazom na stránky venezuelského štátneho inštitútu Ciepe.

"Z jedného vrecúška pripravíte štyri až päť porcií. Je to instantná polievka podobná tým, čo sa predávajú v obchode, ale slúžia pre pacientov s covidom-19. Týmto projektom môžeme znížiť náklady na jedlo pre pacientov v zdravotníckych zariadeniach," uviedol šéf ústavu Ciepe Trino Barreto. V prejave na venezuelskom vedeckom kongrese tento predstaviteľ inštitútu socialistickej vlády zároveň kritizoval kapitalistický systém za to, že podľa neho obmedzuje prístup svetovej populácie k zdravým a rozmanitým potravinám.

"Hoci je perverzný kapitalistický systém už v úpadku, spôsobil, že ľudia sú zraniteľnejší, čo teraz ešte zhoršila svetová kríza," dodal s odkazom na pandémiu covidu-19 Barreto. Vo Venezuele, ktorá má asi 28 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie potvrdilo podľa vládnych údajov zhruba 415-tisíc prípadov nákazy koronavírusom, z toho takmer 5000 osôb zomrelo. 

FOTO Nová zbraň proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Matias Delacroix)

Opozícia aj združenie lekárov ale tieto informácie považujú za nedôveryhodné; podľa nich autoritárska vláda uvádza zámerne nižšie čísla a verejnosti klame aj o počte vakcín. Kritiku si vládni predstavitelia vyslúžili aj za to, že nezverejnili očkovaciu stratégiu, ktorú podľa opozície ani nemali, a že minimálne na začiatku dávali pri očkovaní prednosť priaznivcom režimu.

Viac o téme: PolievkaVenezuelaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu