Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekonali ste COVID-19? Tieto príznaky sa objavia u viac ako tretiny ľudí, ktorí sa zotavili z nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zhruba jeden z troch ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom, zaznamená aspoň jeden z príznakov takzvaného dlhého covidu. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity a britského národného výskumného zdravotného ústavu NIHR, ktorú uverejnil americký odborný časopis PLoS Medicine. Medzi najčastejšie symptómy, ktoré dotyčného trápia ešte tri až šesť mesiacov od infekcie, patria dýchacie ťažkosti, únava, bolesti, úzkosti a depresie.

Autori štúdie zaznamenali najmenej jeden príznak dlhého covidu u 37 percent z 270 000 ľudí tri až šesť mesiacov od nákazy. Mnohí z nich podľa vedcov trpia viacerými symptómami naraz. Výskumu sa zúčastnili prevažne Američania. Pretrvávajúce príznaky sú podľa vedcov častejšie u ľudí, ktorí boli po nákaze koronavírusom hospitalizovaní a nepatrne aj u žien. Osoby, ktoré museli byť hospitalizované, častejšie trpia kognitívnymi problémami, ako je tzv. mozgová hmla a únava v porovnaní s tými, ktorí chorobu prekonali doma. U ľudí, ktorí nevyžadovali odbornú starostlivosť, sú častejšie bolesti hlavy. Okrem toho je väčšia pravdepodobnosť kognitívnych problémov a dýchacích ťažkostí po covide-19 u starších osôb a mužov. Ženy po ochorení častejšie trápia bolesti hlavy, žalúdočné ťažkosti, úzkosti a depresie.

Prekonali ste COVID-19? Tieto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Musíme identifikovať mechanizmy, ktoré stoja za rôznymi symptómami a ovplyvňujú preživších. Tieto informácie sú zásadné, ak máme predchádzať zdravotným dôsledkom choroby COVID-19 alebo ich účinne liečiť," povedal hlavný autor štúdie Paul Harrison z Oxfordskej univerzity. 

KORONAVÍRUS Znepokojujúci objav v netopieroch: Ďalšia hrozba, našli v nich nové vírusy

Štúdia skúmala aj dlhodobé príznaky u ľudí, ktorí sa zotavili z chrípky. Jej autori zistili, že môžu takisto trpieť symptómami ešte dlhý čas po tom, ako prekonali infekciu, ale v oveľa menšej miere než ľudia, ktorí prekonali covid. U tých sa pretrvávajúce príznaky objavujú o asi 50 percent častejšie.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu