Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

U Čecha sa po teste na COVID-19 objavil vážny zdravotný problém: Musel podstúpiť operáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PRAHA - Mužov pretrvávajúci výtok z nosa po teste na COVID-19 nespôsobila alergia, ako sa domnieval. Podľa novej správy mu unikala z mozgu cerebrospinálna tekutina. Obvykle sa táto komplikácia vyskytuje u ľudí, ktorí majú defekt lebky. Tento muž z Českej republiky však žiadne problémy pred testovaním nemal.

Čech, ktorého identita nebola zverejnená, absolvoval test z nosa na ochorenie COVID-19 v marci 2020 po tom, čo sa dostal do kontaktu s infikovanou osobou. Informuje o tom správa zverejnená 9. septembra v časopise JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery, ktorej autormi sú českí lekári Zdeněk Knížek, Roman Michálek a Jan Vodička. Test bol negatívny, ale z pravej nosovej dierky mu začala vytekať tekutina. Tento príznak, o ktorom si pacient mylne myslel, že je dôsledkom alergie, trval niekoľko mesiacov. Vlani v decembri nakoniec zašiel k lekárovi. 

Vedci odhalili, čo znižuje riziko vzniku COVIDU-19 u ľudí: Tieto potraviny jedzte!

CT vyšetrenie jeho lebky ukázalo, že utrpel poranenie cribriformnej platničky, hubovitej kosti, ktorá oddeľuje nos a mozog. Podľa Univerzity Johna Hopkinsa mu diagnostikovali únik mozgovomiechového moku (CSF), čo je zriedkavý, ale závažný stav, pri ktorom číra tekutina obklopujúca mozog a miechu uniká defektom lebky a von nosom. K úniku zvyčajne dochádza iba z jednej nosovej dierky. Tento stav je nebezpečný, pretože môže zvýšiť riziko meningitídy, čiže infekcie membrán obklopujúcich mozog a miechu, píše portál Live Science

U Čecha sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Extrémne zriedkavá komplikácia spôsobená testom

Úniky môžu mať niekoľko príčin vrátane poranenia hlavy alebo operácie mozgu či dutín. V tomto prípade bol pravdepodobne dôsledkom extrémne zriedkavej komplikácie spôsobenej spomínaným testom. "Muž podstúpil nasofaryngeálny test na COVID-19, pri ktorom zdravotník odoberie vzorku z hĺbky nosa, kde sa nosná dutina stretáva s hornou časťou hrdla," píše sa v správe. Tieto testy sú pre mnohých ľudí nepríjemné a laicky sa nazývajú aj "škrabkami mozgu". Nazofaryngeálny test bol hlavnou testovacou metódou používanou najmä na začiatku pandémie. Na celom svete bolo odvtedy hlásených iba niekoľko prípadov úniku CSF spojených s testami na COVID-19. Dva z nich sa vyskytli u ľudí, ktorí mali už existujúce problémy v oblasti lebky, čo zvýšilo riziko tejto komplikácie. 

U Čecha sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Prípad muža z Českej republiky sa zdá byť prvým prípadom úniku CSF po testovaní na COVID-19, pri ktorom pacient nemal predtým existujúci defekt lebky. Musel podstúpiť operáciu a tiež užívať antibiotiká, ktoré zabránili infekcii. Po operácii sa zotavil bez komplikácií, ale pri následnej kontrole o tri týždne neskôr lekárom oznámil, že na pravú nosovú dierku nič necíti. 

Viac o téme: TestovanieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu