Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Výnimočný objav pri Grónsku: Odhalil ho pohyb ľadových krýh!

Novoobjavený ostrov
Novoobjavený ostrov (Zdroj: TASR/AP/Morten Rasch)

KODAŇ - Pohyb ľadových krýh obnažil pri Grónsku malý ostrov, ktorý je podľa vedcov v súčasnosti najsevernejšou vyvýšeninou zemskej pevniny. Dánsko si ho ale zrejme nárokovať nebude, uviedla agentúra Reuters. Objav prichádza v čase, keď Spojené štáty, Rusko, Kanada, Dánsko a Nórsko vedú zápas o nadvládu nad Arktídou, kde topiaci sa ľad vytvára nové rybolovné oblasti aj námorné trasy.

"Nebolo naším cieľom objaviť nový ostrov," povedal polárnik Morten Rasch, ktorý na arktickej stanici v Grónsku riadi vedecké pracovisko. Bádatelia si najprv mysleli, že dorazili na Oodaaq, čo je ostrov, ktorý v roku 1978 objavili dánski polárnici. Až neskôr, keď skontrolovali svoju polohu, zistili, že sú od neho o 780 metrov na severozápad. "Všetci mali radosť, že sme našli to, čo sme si mysleli, že je Oodaaq," povedala švajčiarska podnikateľka Christiane Leisterová, ktorej nadácia expedíciu financovala. "Je to trochu ako objavitelia v minulosti, ktorí si mysleli, že pristáli na určitom mieste, ale v skutočnosti našli úplne iné miesto," dodala. 

Vedci sú zhrození: V Grónsku sa pred pár dňami stalo niečo, čo ešte nikdy v histórii

Ostrovček meria v priemere približne 30 metrov a jeho vrchol vyčnieva tri metre nad hladinu. Skladá sa z bahna morského dna a morény - pôdy a kamenia zanechaného po pohybujúcich sa ľadovcoch. Výskumníci odporučia, aby sa ostrov volal Qeqertaq Avannarleq, čo v grónčine znamená "najsevernejší ostrov". Hoci "vznikol" vďaka posunu ľadových krýh, nejde o priamy dôsledok globálneho otepľovania, ktoré stenčuje grónsky ľadový príkrov. Profesor z Dánskeho národného vesmírneho inštitútu René Forsberg však pripustil, že ľadová vrstva v oblasti severne od Grónska sa od roku 1978, kedy bol objavený Oodaaq, stenčila zo štyroch na dva až tri metre.

Nádej na rozšírenie územných nárokov v Arktíde po nedávnom objave teraz záleží na tom, či je Qeqertaq Avannarleq skutočne ostrovom, alebo iba vyvýšeninou na plytčine, ktorú časom odnesie more. Aby bol uznaný za ostrov, musí zostať nad hladinou mora aj pri vysokom prílive. "Spĺňa kritériá ostrova," povedal Forsberg, ktorý je súčasne poradcom dánskej vlády. "Je to momentálne najsevernejší kus zeme na svete," dodal s tým, že Dánsko si naň pravdepodobne teritoriálny nárok robiť nebude, lebo takto malý ostrov môže čoskoro zase zmiznúť pod ľadovým príkrovom.

Viac o téme: ObjavPevninaGrónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu