Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Antioxidanty: Ochránia pred stresom a slabou imunitou!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Zrnká z hrozna, orechy, ale aj šípky - to sú výborné antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred nežiaducimi vplyv mi, ako sú predčasné starnutie, oslabenie imunity či srdcovo-cievne problémy, ale aj Alzheimerova choroba. Nový Čas prináša informácie o tom, ako pôsobia antioxidanty a v akých potravinách ich nájdete.

Voľné radikály sú nebezpečné látky, ktoré ohrozujú váš organizmus. Vznikajú napríklad pri nadmernom opaľovaní, zvýšenej telesnej námahe, fajčení, požívaní alkoholu či zlých stravovacích návykoch. Voľné radikály spôsobujú telu veľké škody poškodzovaním buniek a imunity, čím sa organizmus dostáva pod paľbu vírusov a baktérií, ktorým môže ľahšie podľahnúť.

Dokázané je tiež to, že môžu spôsobiť vznik rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, predčasné starnutie pokožky a tiež skracujú život.

Hlavným spúšťačom je stres. Keď sa mu nemôžete vyhnúť, musíte siahnuť po niečom, čo zmierni jeho negatívne vplyvy. Riešením sú práve antioxidanty. Niektorí vedci sa domnievajú, že voľné radikály sú príčinou kratšieho života a predpokladajú, že účinným bojom proti nim prostredníctvom antioxidantov si môžete predĺžiť život až o 20 %.

ANTIOXIDANTY

„Antioxidanty sú zbraňou proti negatívnym vplyvom voľných radikálov, pretože dokážu ich škodlivý účinok neutralizovať. Produkuje ich aj naše telo, ale nie dostatočne veľa. Preto ich musíme dopĺňať v strave,“ tvrdí docentka Magdaléna Fulmeková, prednostka Univerzitnej lekárne v Bratislave.

Prírodné zdroje antioxidantov

Čučoriedky, brusnice, jahody, maliny, čerešne, červené a modré hrozno, červené jablká, slivky, paradajky, broskyne, kapusta, brokolica, špenát, cesnak, mrkva, hrášok, pór, tekvica, červená fazuľa, citrusové plody, orechy, slnečnicové semienka, sójové a kukuričné výhonky, zelený čaj.

Koľko ich potrebujeme?

Je to individuálne. Hranicu je však možné určiť pri vitamínoch a minerálnych lát- kach, ktoré sú tiež významnými antioxidantmi. Tie majú určené svoje odporučené denné dávky.

Vitamíny a minerály Odporučená denná dávka
Vitamín C 60 mg
Vitamín A 1 mg
Vitamín E 10 mg
Zinok 15 mg
Selén 30 µg
Meď 2 mg
Antioxidanty: Ochránia pred stresom
Zobraziť galériu (2)

Hroznové zrnká

Obsahujú látku procyanidín, ktorá je
20-krát účinnejšia ako vitamín C
50-krát účinnejšia ako vitamín E
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu