Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Sibíri v permafroste objavili 24-tisíc rokov starý organizmus: Ožil a urobil niečo ohromujúce!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Mikroskopický viacbunkový organizmus nájdený na Sibíri sa prebral k životu po 24 000 rokoch, ktoré strávil zmrazený v tamojšom permafroste. Podľa serveru BBC to uvádza nová štúdia uverejnená v časopise Current Biology. Vedci si doteraz mysleli, že podobné organizmy dokážu v zamrznutom stave stráviť okolo desať rokov, teraz sa však domnievajú, že ich schopnosť prežiť je v podstate neobmedzená.

Vedci objavili organizmus z triedy bdeloidky v ruskej Arktíde, kde sa celé tisícročia nachádzal v takzvanej anabióze, teda v stave, ktorým niektoré jednoduchšie organizmy reagujú na nepriaznivé životné podmienky. Následne ho rozmrazili, načo sa organizmus nepohlavne rozmnožil. Rádiokarbónovou metódou datovania potom určili, že je starý 23 960 a 24 485 rokov. 

Nájdená bdeloidka
Zobraziť galériu (2)
Nájdená bdeloidka  (Zdroj: profimedia.sk)

"Odnášame si z toho zistenie, že mnohobunkové organizmy môžu byť zmrazené a uchované tisíce rokov a potom sa zase môžu vrátiť k životu, čo je sen mnohých spisovateľov," povedal médiám ruský vedec Stas Malavin. Vedci musia ešte dôkladnejšie preskúmať, ako sa organizmu taká vec podarila. 

FOTO Vedcov šokoval objav na Sibíri: Zamrznuté a extrémne zachovalé šteňa staré tisíce rokov

Bdeloidky sú známe svojou vysokou odolnosťou. Podľa denníka The New York Times sú jedny z mála organizmov odolných voči rádioaktivite a dokážu prežiť roky bez vody. Podobnú schopnosť ožiť po tisíc rokoch zamrazenia v minulosti preukázali aj ďalšie mnohobunkové organizmy a niektoré kvety.


 
Viac o téme: ObjavSibírBdeloidka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu