Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Island poráža KORONAVÍRUS na plnej čiare: Darí sa im to vďaka tomuto postupu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

REYKJAVÍK - Boj proti pandémii koronavírusu stále pokračuje a experti sa snažia hľadať tie najoptimálnejšie riešenia. Zdá sa, že Islandu sa to podarilo. Podľa najnovších informácií tam totiž úmrtnosť za minulý rok bola v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi naozaj nízka. Nová prípadová štúdia by mohla pomôcť aj iným krajinám.

K utorku 18. januára mal Island podľa vládnych údajov len necelých 6000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vrátane 53 hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 29 úmrtí. Lekári sa ale rozhodli, že sa na infikovaných pacientov pozrú bližšie. Podľa agentúry AFP sa islandským vedcom podarilo sekvenovať genetický materiál každej pozitívnej vírusovej infekcie pomocou deCODE genetics, biotechnologickej spoločnosti so sídlom v Reykjavíku.

Od samého začiatku pandémie vedci pozývajú zdanlivo zdravých ľudí na testovanie s cieľom lepšie porozumieť bezpríznakovým nosičom a následnému prenosu vírusu. Preskúmali viac ako 250 000 vzoriek, čo predstavuje viac ako polovicu z obyvateľov ostrova. Práve tieto údaje pomohli vláde podniknúť patričné kroky v boji proti pandémii. Napríklad, keď v polovici septembra 2020 došlo k výraznému zvýšeniu počtu prípadov, orgánom sa podarilo nájsť ohnisko v írskej krčme v Reykjavíku. Reakciou na to bolo zatvorenie všetkých barov v celej metropole a jej okolí. Islandský skríning zachytil 41 nosičov britskej mutácie, ktorá je výrazne nákazlivejšia než pôvodný kmeň. Našťastie vďaka PCR testom na letiskách boli prípady pohotovo identifikované a zachytené skôr, ako mohli infikované osoby ďalej šíriť nový typ vírusu. 

Island poráža KORONAVÍRUS na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozitívne správy pokračujú aj v otázke celkovej úmrtnosti na Islande. Tá bola totiž v roku 2020 skutočne nízka v porovnaní s minulosťou. Výhodou Islandu však je, že má malú a geneticky podmienenú populáciu. Vedci si preto kladú za úlohu vypracovať prípadovú štúdiu, prostredníctvom ktorej by lepšie pochopili súčasnú pandémiu. "Pri pokuse o dôkladné zmapovanie molekulárnej epidemiológie COVID-19 na Islande dúfame, že poskytneme údaje, ktoré bude možné použiť v kolektívnom globálnom kontexte na potlačenie šírenia chorôb," uviedol ešte vlani Kari Stefansson, generálny riaditeľ spoločnosti deCODE genetics

Predbežné údaje z Islandu naznačujú, že asi polovica ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, nevykazovali žiadne príznaky. To bolo možné len vďaka tomu, že experti testovali ľudí bez príznakov a zdanlivo neinfikovaných. U detí do desať rokov a u žien bol výskyt infekcie nižší ako u dospievajúcich alebo dospelých a mužov.

Viac o téme: IslandKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu