Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeológovia mali objaviť miesto, kde údajne odsúdili na smrť Jána Krstiteľa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JORDÁNSKO - Archeológovia objavili "tanečný parket smrti", kde bol pravdepodobne na smrť odsúdený Ján Krstiteľ. Vytvorili dokonca rekonštrukciu toho, ako vtedajšia oblasť mohla vyzerať. Nie všetci vedci sú však presvedčení o dôveryhodnosti a dostatočnosti dôkazov.

Archeológovia sa domnievajú, že našli miesto, ktoré je v Biblii opísané ako miesto, kde nechal syn kráľa Herodesa na smrť odsúdiť Jána Krstiteľa. O udalosti, ktorá sa údajne stala v roku 29 nášho letopočtu, napísal aj starorímsky historik Flavius ​​Josephus.  

Machaerus
Zobraziť galériu (3)
Machaerus  (Zdroj: Getty Images)

VIDEO Archeológ tvrdí, že v tomto dome žil Ježiš Kristus! Nikoho to neprekvapilo viac ako mňa

Kráľ Herodes Antipas údajne rozhodol o poprave proroka v pevnosti Machaerus, ktorá sa nachádza na území dnešného Jordánska. Niektoré texty naznačujú, že ho usmrtili kvôli obavám, že by mohol začať vzburu. Biblia však hovorí, že Ján bol zabitý, pretože nesúhlasil s manželstvom medzi rozvedeným Herodom a rozvedenou ženou menom Herodias. Herodias údajne povedala svojej dcére, aby požiadala o Krstiteľovu hlavu na svadbe po tom, čo Herodes dievčaťu sľúbil darček za predvedenie dobrého tanca. Antipas sa údajne zdráhal predchodcu Bohov zavraždiť, ale čoskoro nato dostala dcéra menom Salome Krstiteľovu hlavu na podnose.  

Archeológovia mali objaviť miesto,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Archeológovia si preto myslia, že na nádvorí paláca Machaerus sa konal Salomein smrtiaci tanec. V oblasti sa vraj nachádza aj trón, na ktorom mohol Herodes sedieť v chvíli, keď urobil osudné rozhodnutie. Nádvorie bolo skutočne objavené v roku 1980, ale odborníci túto oblasť prepojili iba s biblickým príbehom. Výskumný tím pod vedením Győzőa Vörösa zverejnil rekonštrukciu toho, ako oblasť mohla vyzerať. "Myslím si, že je historicky pravdepodobné, že tento výkop priviedol na svetlo sveta tanečný parket Salome," uviedol Morten Hørning Jensen, profesor na Nórskej teologickej škole. Na mieste bude aj naďalej pokračovať výskum.

Viac o téme: PopravaProrokJordánskoBibliaMachaerusJán Krstiteľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu