Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Objav, aký nemá obdoby: V českom kláštore našli jednu z najvzácnejších relikvií na svete!

Milevský kláštor Zobraziť galériu (4)
Milevský kláštor (Zdroj: Youtube/Jihočeský kraj)

MILEVSKO - Archeológovia objavili v milevskom kláštore na juhu Čiech schránku s odseknutou časťou klinca, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z takzvaného Pravého kríža, na ktorom zomrel Ježiš Kristus. Ide o jednu z najvzácnejších kresťanských relikvií. Verejnosť o tom v utorok informovali vedci a zástupcovia cirkvi.

Približne šesť centimetrov dlhý kus klinca bol objavený v dutine v trezorovej miestnosti kláštora. "Z historického a symbolického hľadiska je tento objav ešte významnejší než relikviár svätého Maura. Maur je viac než meter veľká a nádherne zdobená truhla. Klinec bol uschovaný a obložený pravým zlatom. A pre stredovekú komunitu mala táto vec cenu dvoch kláštorov," vyhlásil archeológ Jiří Šindelář. 

Objavený klinec
Zobraziť galériu (4)
Objavený klinec  (Zdroj: ČTK)

Na klinci je vytvorený krížik z 21-karátového zlata. Schránku podľa dendrologického výskumu okrem iného tvorí dubové drevo zo 4. až 5. storočia. Hodnotu klinca podľa Šindelára nemožno vyčísliť. Milevský kláštor patril v stredoveku medzi jednu z najbohatších inštitúcií na území Česka. Preto je podľa vedcov reálne, že skutočne vlastnil klinec z Pravého kríža. Vtedajší predstavitelia kláštora vzácnosť starostlivo skryli pri nástupe husitstva. "Keďže husiti zničili archív, nezachovala sa informácia o tom, že taká vec tu bola," doplnil archeológ. Budúci rok budú pravosť klinca overovať ďalšie vedecké expertízy. 

Vľavo röntgenová snímka, vpravo klinec vo viditeľnom spektre
Zobraziť galériu (4)
Vľavo röntgenová snímka, vpravo klinec vo viditeľnom spektre  (Zdroj: ČTK)

Kardinál Dominik Duka na margo nálezu uviedol, že sa tým kresťanstvo vracia ku svojim koreňom. Naviac sa vraj potvrdzuje, že územie súčasnej Českej republiky bolo z historického hľadiska významným priestorom. "Neboli sme len okrajovou časťou, odohrávali sa tu dôležité udalosti už z keltského a germánskeho obdobia. Ukazuje sa, že kresťanstvo sa tu nezačínalo byzantskou misiou svätého Cyrila a Metoda," pripomenul Duka príchod vierozvestcov na Veľkú Moravu v 9. storočí. 

Ohromujúci objav má potvrdzovať slová z Biblie: Toto je dedina, v ktorej Ježiš konal zázraky!

Dutina v trezorovej miestnosti, v ktorej bola schránka uložená, má rozmery 26x16 centimetrov. K miestnosti vedie tajná chodba nad jedným poschodím. Archeológovia ju objavili na jar. Chodba má rozmery 60x60 cm a s jej prieskumom pomáhali speleológovia. Veko schránky pôvodne tvoril masívny zlatý plech s tepaným nápisom IR. Písmená podľa expertov v danom kontexte možno chápať ako skratku pre latinské "lesus Rex", čiže "Ježiš Kráľ".

Trosky dreveného relikviára so zlatou doštičkou
Zobraziť galériu (4)
Trosky dreveného relikviára so zlatou doštičkou  (Zdroj: ČTK)

Archeológovia skúmajú milevský kláštor už niekoľko mesiacov. Je najstarším kláštorom v južných Čechách. Založil ho Jiří z Milevska a budúci prvý opát kláštora Jarloch. Počas husitských vojen bol vyplienený. 

Viac o téme: KlinecJežiš KristusArcheologický objavMilevský kláštor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu