Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prieskum počas pandémie KORONAVÍRUSU odhalil nechutnú pravdu o hygiene ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Bez ohľadu na dôraz kladený na preventívne opatrenia proti covidu-19 klesá celková úroveň hygieny u Francúzov. Zistil to prieskum Ústavu pre výskum verejnej mienky (IFOP) a aj to, že na vine je karanténa. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

Odborníci to opakujú stále dookola: odkašliavajte si do lakťa, nedotýkajte sa rukami tváre a pravidelne si umývajte ruky. Od začiatku pandémie covidu-19 úrady zodpovedné za verejné zdravotníctvo zdôrazňujú význam základnej hygieny. Karanténa a ostatné opatrenia v čase, keď ešte nie je dostupná vakcína, má zrejme negatívny vplyv na celkovú hygienu Francúzov. 

Prieskum počas pandémie KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto je tá najnechutnejšia vec, ktorú môžete spraviť po sprchovaní: Robíme ju zrejme všetci!

Je pochopiteľné, že karanténa vedie k určitej nedbalosti, pokiaľ ide o obliekanie či úpravu zovňajšku. Ak by sme aj odpustili, že muži nenosia oblek a ženy sa nelíčia či nenosia podprsenku, opomenutie osprchovať sa už ale odpustiť nemožno. Podľa IFOP sa len dva Francúzi z troch denne umývajú, zatiaľ čo pred covidom to bolo 76 percent. A tento podiel je ešte vyšší u osôb izolovaných geograficky i sociálne. Je to dôkaz toho, že úroveň hygieny z veľkej časti závisí na tom, či sme vystavení pohľadom ostatných. Starostlivosť o vzhľad a telesný pach klesá s tým, ako rastie sociálna odlúčenosť. Muži a ženy sa však nestarajú o vlastnú hygienu rovnako intenzívne. 73 percent žien sa naďalej sprchuje každý den, no u mužov to robí len 61 percent, uvádza prieskum IFOP. Muži si taktiež prestávajú vymieňať denne spodnú bielizeň. A keď sú izolovaní sami, je to ešte horšie; polovica z nich sa denne nesprchuje a tiež si prestávajú meniť spodnú bielizeň. 

Prieskum počas pandémie KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak takmer všetky ženy si berú každý deň čisté nohavičky. Ale len 68 percent mužov si denne mení slipy. Nie je žiadne prekvapenie, že táto nedbalosť úmerne rastie s tým, ako sú ľudia sociálne izolovaní. Zachovať si dobré hygienické návyky neznamená len starať sa o čistotu. V takej situácii, ako je karanténa, ide o psychickú pohodu. Je potrebné dodržiavať istú rutinu - sprchovať sa, obliekať sa do čistého, jesť zdravo a v určitú hodinu. Je to kľúčové najmä v tomto období, ktoré tak môžeme prežívať v lepších podmienkach. 

Viac o téme: HygienaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu