Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári varujú pred vypuknutím epidémie zriedkavej choroby: Pozor na tieto PRÍZNAKY!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb začne ešte tento rok narastať počet prípadov tzv. akútnej ochabnutej myelitídy, čím sa zvýši dopyt po pľúcnych ventilátoroch. Odborníci preto poukazujú najmä na nevyhnutnosť lepšieho vybavenia jednotiek intenzívnej starostlivosti.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa vo svojej najnovšej štúdii zameralo na výskyt akútnej ochabnutej myelitídy (AFM). Ide o neurologické ochorenie, ktoré postihuje sivú hmotu v mieche a spôsobuje slabnutie svalov a reflexov. Choroba môže rýchlo postupovať v priebehu niekoľkých hodín alebo dní a vedie k paralýze a život ohrozujúcemu respiračnému zlyhaniu u predtým zdravých pacientov. Na AFM ;neexistuje liek ani vakcína a má, bohužiaľ, narastajúci charakter. Diagnostikovať sa dá iba pomocou laboratórnych testov a MRI mozgu a miechy. Pacienti zväčša končia na pľúcnej ventilácii. Podľa expertov z CDC však môže byť zvládnutie narastajúceho počtu prípadov v budúcnosti náročné, pretože neustále pribúdajú aj pacienti s COVID-19, ktorí potrebujú hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti s podporou ventilátora.

Lekári varujú pred vypuknutím
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Royal Papworth Hospital)

"Všetci lekári by mali spozornieť a trvať na hospitalizácii pacientov s podozrením na ochorenie AFM," vyhlásil Thomas Clark z CDC. Upozorňuje aj na to, že táto choroba má v počiatočnom štádiu veľmi podobné symptómy ako COVID-19, v dôsledku čoho môže dôjsť k chybnej diagnóze. Detskí pacienti majú tak pri AFM, ako aj pri nákaze koronavírusom zvýšenú teplotu a sťažujú sa na slabosť nôh a rúk. 

Svet upriamil pozornosť len na KORONAVÍRUS: Čaká nás boj s novou epidémiou, WHO varuje

Od prepuknutia akútnej ochabnutej myelitídy v roku 2018 bolo v nemocniciach v USA hospitalizovaných 98 percent pacientov, z toho 54 percent skončilo na JIS. K 31. júlu 2020 bolo na vnútroštátnej úrovni potvrdených 16 prípadov a ďalších 38 bolo podozrivých. Jedna osoba zomrela. Lekári z CDC preto trvajú na tom, aby bola verejnosť o tomto ochorení lepšie informovaná. Doteraz nie je známe, či by opatrenia súvisiace s COVID-19 mohli ovplyvniť aj šírenie vírusov spôsobujúcich AFM. "Podnikneme potrebné kroky, aby sme pomohli lekárom lepšie rozoznať jednotlivé príznaky u detí," uviedol riaditeľ CDC Robert Redfield.

Viac o téme: Akútna ochabnutá myelitídaAFM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu