Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci odhalili jednu z najväčších záhad Stonehenge: Zistili, odkiaľ pochádzajú megality!

Britská turistická atrakcia Stonehenge Zobraziť galériu (2)
Britská turistická atrakcia Stonehenge (Zdroj: SITA/Adam Davy/PA via AP)

LONDÝN - Vedci objasnili pôvod megalitov, z ktorých pozostáva prehistorická archeologická lokalita Stonehenge, nachádzajúca sa v anglickom grófstve Wiltshire. Stalo sa tak za pomoci dosiaľ nezvestnej vzorky jedného z týchto gigantických kameňov, ktorá sa vrátila do Británie po šesťdesiatich rokoch z USA.

Test meter dlhej vzorky jadra sa zhodoval s výsledkami geochemickej štúdie stojacich megalitov. Archeológovia označovali za zdroj kameňov Stonehengea oblasť West Woods, ktorá je vzdialená 25 kilometrov severne od lokality a leží pri meste Marlborough, ale nemali na to dostatočné dôkazy. 

Ohromujúci objav neďaleko Stonehenge: Posvätné miesto vydalo ďalšie tajomstvo

Zatiaľ čo pôvod menších kameňov bol vystopovaný v pohorí Preseli Hills vo Walese, pôvod ústredných megalitov až doteraz nebolo možné identifikovať. Návrat vzorky kamenného jadra z jedného z nich, ktorú odobrali počas archeologického výskumu v roku 1958, však umožnil vedcom analyzovať jej chemické zloženie. Vzorku vrátil vlani 89-ročný Robert Phillips, ktorý sa podieľal na daných prácach.

Vedci odhalili jednu z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Steve Parsons)

Vedci najskôr prostredníctvom prenosného zariadenia vykonali röntgenové testovanie všetkých zostávajúcich megalitov na lokalite Stonehenge, pričom zistili, že majú podobné chemické zloženie a pochádzajú z rovnakej oblasti. Následne boli analyzované odkryvy hornín v oblasti siahajúcej od grófstva Norfolk po grófstvo Devon a porovnané ich chemické zloženie s tým, ktoré má predmetná vzorka. Kultúrna organizácia English Heritage uviedla, že príležitosť uskutočniť deštruktívny test vzorky sa ukázala ako "rozhodujúca", keďže jej zloženie sa zhodovalo s tým, aké majú kamene v lokalite West Woods pri meste Marlborough. Výsledky štúdie boli zverejnené v stredu v časopise Science Advances, z ktorého citovala stanica BBC.

Viac o téme: Stonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu