Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO 13 šokujúcich vecí, ktoré boli objavené vo vraku Titanicu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Známy príbeh potopeného Titanicu fascinuje nielen svojím smutným osudom, ale aj viacerými artefaktmi. Predmety, ktoré odolali skaze a tvorili skromnú výbavu zachránených, ako aj tie, ktoré boli objavené pod hladinou, patria k najväčším lákadlám návštevníkov múzeí a aukčných siení.

Slávny parník klesol na dno Atlantického oceánu v noci zo14. na 15. apríla 1912, jeho vrak bol ale objavený až v roku 1985 pri pobreží ostrova Newfoundland. V jeho troskách boli neskôr objavené zaujímavé predmety, ktoré zostali napriek dlhodobému pobytu pod hladinou zachované a podarilo sa ich zachrániť.

Spoločne s artefaktmi zo záchranných člnov patria k najvzácnejším historickým kúskom, ktoré buď lákajú návštevníkov múzeí alebo boli vydražené za horibilné sumy v aukčných domoch. Tu sú niektoré z nich:

Husle, na ktorých hral kapelník, keď sa loď potápala

Zatiaľ čo objavenie tohto hudobného nástroja v troskách Titanicu nemusí byť až tak prekvapivé, jeho príbeh je vskutku pozoruhodný. Ide totiž o husle, na ktorých kapelník Wallace Hartley zanôtil známu skladbu "Blíž k tebe Bože môj, ku tebe blíž", keď sa väčšia časť paluby Titanicu nachádzala už pod hladinou. Počas aukcie v roku 2013 boli husle predané za 1,7 milióna dolárov (1,56 milióna eur). 

FOTO 13 šokujúcich vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zvon použitý na varovanie pred ľadovcom

Zvon z rozhľadne bezpečnostnej hliadky, ktorým Frederick Fleet upozornil členov posádky, že loď sa rúti priamo k ľadovcu, bol tiež objavený v roku 1985. Exemplár je súčasnosťou zbierky múzea v Massachusetts.

Menu posledného jedla lode

V roku 2012 sa za 83 000 dolárov (cca 76 000 eur) vydražil jedálny lístok s poslednou ponukou jedál servírovaných na palube pre cestujúcich v prvej triede. Menu zahŕňalo niekoľko chodov vrátane vajíčok à l'Argenteuil, vývaru consommé fermier a kurčaťa Maryland. 

List napísaný na palube lode deň pred jej potopením

Ide o list, ktorý napísal matke cestujúci z prvej triedy Oskar Holverson deň pred zrážkou s ľadovcom. Nájdený bol v poznámkovom bloku v jeho vrecku. Podľa jeho dražiteľa Andrewa Aldridga, ktorý ho v roku 2014 predal za 166 000 dolárov (152 000 eur), je to jediný list napísaný na palube Titanicu. 

FOTO 13 šokujúcich vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vreckové hodinky

Vreckové hrdzavé hodinky jednej z obetí sa našli vo vraku lode. Patrili Johnovi Chapmanovi, ktorý cestoval so svojou manželkou Lizzie. Čo ich robí jedinečnými, je fakt, že hodinky doslova zamrzli v čase. Ich ručičky totiž ukazujú 1:45 hod., čo približne zodpovedá času potopenia parníka.

Kožuch z bobra, ktorý mala na sebe preživšia stewardka

Dlhý kožuch z bobra mala na sebe stewardka prvej triedy Mabel Bennettová, ktorej ho niekto podal, keď čakala na záchranný čln oblečená iba v nočnej košeli. Ako jeden z mála úplne nedotknutých kúskov oblečenia, ktoré prežili stroskotanie lode, sa predal v roku 2017 za približne 165 000 dolárov (151 000 eur). Bennettová, ktorá mala v čase tragédie 33 rokov, zomrela v roku 1974 ako 96-ročná, čím sa stala najdlhšie žijúcou členkou posádky z radov žien. 

FOTO 13 šokujúcich vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bronzový cherubín z veľkého schodiska

Cherubín, ktorý zdobil veľké schodisko Titanicu, bol objavený v roku 1985. Soche však chýba jej ľavá noha, pretože pri potopení lode bola pravdepodobne vytrhnutá zo svojho pôvodného miesta.

Kľúče, ktorými boli odomknuté lucerny určené do záchranných člnov

Tieto kľúče nájdené vo vraku zohrali pri potopení Titanicu vskutku kľúčovú úlohu. Člen posádky Samuel Hemming nimi odomkol dvere, za ktorými boli uložené lucerny určené do záchranných člnov. "Kľúče samy o sebe hrali úlohu v príbehu, pretože sa používali v tých posledných a zároveň najzúfalejších hodinách. Hemming dostal od kapitána Edwarda J. Smitha osobný rozkaz, aby ich urýchlene zachránil a nakoniec sa stali potrebnou výbavou posádok záchranných člnov," uviedol Aldridge. 

FOTO 13 šokujúcich vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Náramok s vyrytým menom

Vo vraku bol objavený aj zlato-strieborný náramok zdobený 15-karátovou ružou s menom Amy vyrytým v diamantoch. Podľa autorky knihy "Ženy a deti najskôr" Judith Gellerovej šperk pravdepodobne patril cestujúcej z tretej triedy Amy Stanleyovej, pretože išlo o jednu z mála nositeliek tohto mena na palube.

Fľaštičky parfumu určené pre nový biznis v Amerike

Nemecký chemik Adolphe Saalfeld nastúpil na Titanic s brašnou plnou vzoriek parfumov, ktoré sa tiež našli vo vraku. Tento pasažier prvej triedy totiž plánoval v Amerike rozbehnúť vlastný obchod s vôňami. Sen sa mu však nesplnil.  

Viac o téme: PotopenieTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu