Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Expertka radí, ako sa v čase pandémie treba starať o domáce zvieratá: Tieto rady určite počúvajte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj v prípade obmedzení súvisiacich s koronavírusom, ktoré sú v súčasnosti na našom území zavedené, musia mať zvieratá zabezpečený welfér, teda dobré životné podmienky. V prípade psov to je pravidelné venčenie. Napriek tomu, že sa zvieratá vírusom nakaziť nemôžu, stále existuje riziko prenosu na človeka kontaktom chorej osoby so srsťou zvieraťa. Prenos môže byť rizikový najmä pre seniorov.

V súčasnosti nie je vydané žiadne opatrenie, ktoré by nariaďovalo širokej verejnosti zostať doma v izolácii, i keď to odborníci vo veľkom odporúčajú. Von by sme mali vychádzať len v súrnych prípadoch, napríklad ísť si nakúpiť alebo vyvenčiť psa. A práve to druhé spomínané ani v týchto časoch obmedziť nemožno. Zvierací ombudsman prezradil, ako je v súčasnosti potrebné postupovať v súvislosti so starostlivosťou o domáce zvieratá.

KORONAVÍRUS Kríza potrvá najmenej do konca roka! Budeme sa musieť prispôsobiť

"Venčenie psov doteraz nebolo nijako obmedzené a predpokladáme, že aj v prípade vyhlásenia núdzového stavu na území celého Slovenska s povinnou karanténou všetkých osôb by platili určité výnimky. Vychádzame najmä z toho, že v krajinách, ktoré už majú núdzový stav vyhlásený, je nevyhnutné venčenie povolené," vysvetľuje právnička Adriana Veselá zo Zvieracieho ombudsmana.

Expertka radí, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa veterinárnej lekárky Martiny Karasovej z Univerzity veterinárneho lekárstva v Košiciach vedci zatiaľ nepotvrdili, že by sa koronavírus mohol preniesť na domáce zviera, spôsobiť u neho ochorenie COVID-19 a následne spôsobiť nákazu u človeka. "Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus šíri z človeka na človeka priamym kontaktom alebo kvapôčkami, ktoré vykašle, resp. vykýchne infikovaná osoba. V súčasnosti neexistuje dôkaz, ktorý by potvrdil prenos COVID-19 z domácich zvierat na človeka," skonštatovala Karasová.

Zároveň však dodáva, že vírus sa môže prenášať v srsti zvieraťa, ktoré prišlo do kontaktu s chorou osobou. "Vírus je schopný prežiť niekoľko hodín na rôznych materiáloch, napríklad na plastoch, papieri či kove. Preto sa predpokladá, že rovnaký prenos je možný aj cez srsť." Ideálne je, aby bol kontakt s domácim zvieraťom obmedzený len na členov rodiny žijúcich spolu v jednej domácnosti. Samozrejmosťou je dodržiavanie hygienických opatrení, nosenie rúška a rukavíc. Je potrebné vyhýbať sa ostatným ľuďom s domácimi miláčikmi a tiež kontaktu zvierat medzi sebou. Takisto sa odporúča po kontakte so zvieraťom, aj s tým vlastným, umyť si ruky.

Expertka radí, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Starší ľudia patria do rizikovej skupiny, a tak by mali obmedziť svoj pohyb a zostať radšej doma. V takomto prípade môže vyvenčiť psíka mladší sused či rodina, ktorá nežije so seniorom v jednej domácnosti. V súčasnosti sa už v mnohých mestách rozbehli iniciatívy, ktoré takúto pomoc ponúkajú. Každý, kto starším ľuďom poskytne takúto pomoc, však musí dodržiavať mimoriadne prísne opatrenia - nosiť rúško, rukavice a s majiteľom stráviť len nevyhnutný čas na prebratie a odovzdanie psa.

Pre zvieratá je okrem venčenia nutné zabezpečiť aj krmivo. Preto majú výnimku na ponechanie otvorených prevádzok nielen obchody s potravinami, lekárne a drogérie, ale aj predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie. Povolená je tiež prevádzka internetových obchodov a donáškových služieb, cez ktoré sa dá taktiež krmivo nakúpiť.

Viac o téme: PesVenčenie psaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu