Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už dnes večer sa tešte na vzácnu nebeskú šou! Venuša a Mesiac sa pobozkajú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/love love)

BRATISLAVA - Ak máte v tomto období nedostatok romantiky, vo štvrtok večer si môžete tento deficit vyrovnať. Stačí sa iba pozrieť na nočnú oblohu, kde sa odohrá jedinečné vesmírne divadlo, o ktoré sa postarajú Mesiac a Venuša. Zostáva už len dúfať, že ho nepokazí zamračená obloha.

Ak bude dnes (27.2.) v noci jasné počasie, na oblohe bude možné sledovať "bozk" zakriveného kosáčika Mesiaca so žiariacou Venušou. Stane sa tak vďaka správnemu načasovaniu dvoch javov. Prvým je ten, že planéta pomenovaná po rímskej bohyni lásky sa práve v tomto období vzďaľuje od Slnka a žiari najjasnejšie. Najviac vzdialená od neho bude v júni tohto roku. Druhým faktorom je fáza Mesiaca. V nedeľu 23. februára bol nov, čiže Mesiac sa nachádzal zhruba medzi Zemou a Slnkom, takže sme ho nemohli vidieť. Od nedele sa však postupne odkrýva a je viditeľný jeho kosáčik, ktorý sa práve dnes prekryje s rozžiarenou Venušou. 

Už dnes večer sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/love love)

Planéty a Mesiac sa pohybujú po oblohe zhruba po tej istej ekliptike. Preto sa zdá, že Mesiac a planéty občas tesne prechádzajú vedľa seba po nočnej oblohe. Skutočnosť je však iná. Kým Venuša je vzdialená od našej planéty 135 miliónov kilometrov, vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou dosahuje vo vesmírnom ponímaní iba vyše 402 000 kilometrov. Napriek obrovskej vzdialenosti medzi týmito telesami môžeme  dnes v noci z povrchu Zeme nadobudnúť dojem, že sa Mesiac s Venušou bozkávajú. Ak sa vám dnes nepodarí sledovať oblohu, podobné divadlo sa zopakuje 28. marca.  

Viac o téme: MesiacVenušaVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu