Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chcete schudnúť? Dietologička prezradila štyri jedlá, ktoré môžete jesť a ktorých sa vyvarujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Dietologička prezradila, čo môžeme jesť na desiatu či olovrant, ak chceme schudnúť. Zabudnite na ryžové chlebíky a ovocné džúsy. Najlepším riešením sú podľa Susie Burrellovej štyri alternatívy, ktoré si môžete jednoducho a rýchlo pripraviť doma. A potom vraj budete prekvapení, ako rýchlo idú prebytočné kilá dole.

Odborníčka na diéty Susie Burrellová zo Sydney prezradila štyri najlepšie alternatívy na desiatu a olovrant, ktoré vám pomôžu v chudnutí. Ak potrebujete inšpiráciu, tu je pár dobrých a horších tipov na maškrtenie medzi jednotlivými väčšími jedlami.

NAJLEPŠIE MOŽNOSTI

Grécky jogurt a bobuľové ovocie

Grécky jogurt spolu s bobuľovým ovocím obsahuje bielkoviny a vápnik, vďaka čomu je priam božským výživovým doplnkom. Jogurt okrem toho obsahuje minimum cukrov a má nízky glykemický index, čo udržuje hladinu cukru v krvi na nižšej úrovni. Bobuľové ovocie neobsahuje veľa kalórií a je plné vlákniny. 

Chcete schudnúť? Dietologička prezradila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pečený bôb alebo cícer

Bôb aj cícer predstavujú výživnú alternatívu desiaty, navyše s nízkym počtom kalórií. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Tieto strukoviny obsahujú aj železo a bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti a kožu. 

Tyčinky na orechovej báze

Orechové tyčinky sú perfektnou desiatovou voľbou, pretože obsahujú uhľohydráty, ktoré vás výborne zasýtia a zabezpečia stabilnú hladinu cukru v krvi. Podľa Burrellovej jesť orechové tyčinky namiesto obyčajných orechov je najlepší spôsob, ako nepribrať. "Mnohé z nich obsahujú menej ako 10 gramov cukru, čo je pre desiatovú tyčinku relatívne nízka hodnota. Navyše si viete kontrolovať porciu," vysvetlila. 

Dali ste si na Nový rok predsavzatie, že schudnete? Sedem KROKOV, ako ho naozaj dodržíte!

Syry a sušienky

Syr je mimoriadne výživný, preto by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička. Okrem toho je plný vápnika, horčíka a bielkovín. Keď sa spojí s celozrnnými alebo kukuričnými sušienkami, ponúka dokonalú rovnováhu bielkovín a uhľohydrátov. 

Chcete schudnúť? Dietologička prezradila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

NAJHORŠIE MOŽNOSTI

Ryžové sušienky

Napriek tomu, že sú ryžové sušienky považované za zdravé, obsahujú veľmi málo bielkovín a vlákniny. "Sú to koncentrované zdroje spracovaných uhľohydrátov. Desať ryžových sušienok je ekvivalent dvoch krajcov chleba s nízkym obsahom sacharidov," prezradila dietologička. Keď zjete celý stogramový balík, pravdepodobne presiahnete denný kalorický limit.

Banánový chlieb

Hoci banánový chlieb pôsobí zdravšie než obyčajný koláč, stále obsahuje veľa cukru a masla. Priemerný kúsok môže obsahovať viac ako 60 gramov sacharidov, 20 až 30 gramov tuku a najmenej štyri čajové lyžičky cukru. Dá sa bezpečne tvrdiť, že na tejto desiatovej alternatíve nie je zdravé vôbec nič. 

Chcete schudnúť? Dietologička prezradila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sušienky

Sušienky síce môžu byť chutné, no väčšina z nich pozostáva z bielej múky a tuku. Vášmu telu preto neposkytnú nijaké živiny. Najlepšie je sušienkam sa úplne vyhnúť, alebo ich aspoň nepovažujte za súčasť svojho každodenného jedálnička. 

Ovocné džúsy

Kupované ovocné džúsy určite nie sú rovnaké ako tie domáce. Obsahujú veľké množstvo cukru, čiže aj kalórií. Na rozdiel od ovocia ovocná šťava neobsahuje vlákninu. Namiesto toho zvoľte zeleninové alternatívy, ktoré obsahujú oveľa menej kalórií.

Viac o téme: StravovanieChudnutieDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu